NOVA ATRAKCIJA

Beč će imati najviši tobogan u Evropi, bit će na visini od 165 metara

27.10.2023. 09:37 / Izvor: Agencije
BEČ

Foto: Donauturm Wien

Najviši tobogan u Evropi na visini od 165 metara od ove jeseni će krasiti poznati simbol austrijskog glavnog grada.

Najviši tobogan u Evropi na visini od 165 metara od ove jeseni će krasiti poznati simbol austrijskog glavnog grada, Dunavski toranj. Nova atrakcija, koja će krasiti ovaj toranj najmanje tri godine, bit će otvorena sredinom novembra.

Kako su saopćile bečke vlasti, tokom dvosatnog postavljanja osvjetljenog tobogana, cijelo područje Dunavskog tornja, kao i sam toranj bili su zatvoreni zbog sigurnosnih razloga. Dijelovi tobogana koji je djelo njemačkog umjetnika Carstena Hollera isporučeni su uz pomoć helikoptera i montirani na sjevernoj strani tornja na centralnom nivou na visini od 165 metara.

Posjetioci će se ubuduće ovim transparentnim toboganom, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na grad, moći spustiti 15 metara niže na vanjsku terasu tornja.

"Zahtjevi nisu bili jednostavni. S jedne strane, Dunavski toranj je zaštićen spomenik kulture, a s druge strane, važe najviši konstrukcioni i sigurnosni standardi", istakao je izvršni direktor Dunavskog tornja Hermann Krammer.

Atrakcija, koja je odličan spoj umjetnosti i adrenalina, dodatno će oplemeniti izgled tornja koji postoji već gotovo 60 godina. Dunavski toranj je izgrađen 1964., a nastao je u okviru Bečke međunarodne vrtne izložbe. Nalazi se u blizini obale Dunava u 22. gradskom okrugu Donaustadt.

Njegova ukupna visina iznosi 252 metra i najviša je građevina u Austriji. Centralni dio tornja nalazi se na visini od 165 metara, a vanjske terase na visini od 155 odnosno 150 metara. Od 2001. je spomenik pod zaštitom. Od njegovog otvorenja posjetilo ga je 23 miliona ljudi, a u proteklih nekoliko godina godišnje oko 420.000 posjetilaca, saopćile su bečke vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza