TRADICIONALNO

U Cazinu počeo "Festival kestena 2023"

28.10.2023. 08:19 / Izvor: Fena
Festival kestena

Kulturno-turistička manifestacija "Festival kestena 2023" počeo je jučer u Cazinu i trajat će do nedjelje, 29. oktobra.

Kulturno-turistička manifestacija "Festival kestena 2023" počeo je jučer u Cazinu i trajat će do nedjelje, 29. oktobra.

Direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina Ermina Beganovića ističe da je Festival kestena ove godine koncipiran i zamišljen kao četverodnevni festival, sa programom u kojem svaka dobna kategorija može naći sadržaj za sebe.

"Otvaranje ovog kulturno-turističkog sadržaja bilo je tradicionalno u znaku mališana iz Gradskog vrtića. Inače, na Trgu "Zlatnih ljiljana" postavljeno je osam festivalskih kućica, gdje obrtnici s područja grada Cazina izlažu svoje proizvode. Naravno, svi oni promovišu proizvode od kestena ili sam kesten kao najvrjedniju namirnicu cazinske Krajine", riječi su Beganovića.

Ovogodišnji partner Festivala je USAID kroz projekat "USAID turizam u BiH".

"Zajedno smo razvili koncept kroz koji želimo tradicionalne manifestacije ili tradicionalne običaje prezentirati na drugačiji način. Zapravo, želimo pokazati da oni mogu biti prepoznati kao turistički proizvod. Tako ćemo u okviru Festivala tradicionalno komušanje kukuruza pretvoriti u jedan igrokaz ili predstavu na lokalitetu ispod kuće Nurije Pozderca, koja je proglašena Nacionalnim spomenikom BiH", dodao je Beganović.

Posljednjeg festivalskog dana bit će organizirana šetnja "Stazama kestenovih šuma", a tome će prethoditi i brojni zabavni sadržaji kojima će se promovirati kesten, proizvodi od kestena i grad Cazin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza