Uz zvuk sirene

Skokom bez aplauza obilježena 30. godišnjica rušenja Starog mosta

09.11.2023. 11:44 / Izvor: Fena
Stari most

Skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u Neretvu u četvrtak je obilježena 30. godišnjica rušenja Staroga mosta u Mostaru.

Skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u Neretvu u četvrtak je obilježena 30. godišnjica rušenja Staroga mosta u Mostaru.

Sa Starog mosta u Neretvu je u 10:16 sati, uz zvuk sirene koja je tijekom rata predstavljala signal opasnosti, skočio član Kluba skakača  "Mostari" Harun Bajgorić.

"Kao i svake godine do sada, već tradicionalno, u 10:16 sati, u vrijeme kada je Stari most srušen, članovi Kluba skakača izađu na Stari most kako bi bacili u rijeku Neretvu ljiljane i izvedu skok bez aplauza", podsjetio je predsjednik Kluba skakača "Mostari" Lorens Listo.

Istaknuo je kako će oni obilježavati ovu godišnjicu dok god je Kluba i skakača.

"Bitno je da se ovaj datum rušenja, kao i obnove, ne zaboravi", poručio je Listo i pozvao građane i gradonačelnika Mostara da im se pridruže u obilježavanju ovog datuma.

Na Starom mostu su se okupili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić", koji su također bacili cvijeće u Neretvu.

U sklopu obilježavanja 30-te godišnjice rušenja Starog mosta mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti organizirali su manifestacijom pod nazivom "Oda Starom mostu", koja se održava u Narodnom pozorištu Mostar.

Inače, haški sud je utvrdio kako je Stari most u Mostaru srušen usljed intenzivnog granatiranja s položaja HVO-a. No, ocijenio ga je legitimnim vojnim ciljem i objektom od ključne vojne aktivnosti te za njegovo rušenje nije utvrđena kaznena odgovornost.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine. Rekonstruirani most je svečano otvoren 2004. godine te godinu nakon toga uvršten, zajedno sa Starom gradskom jezgrom, na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture. Stari most, simbol Mostara, jedan je od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture na Balkanu. Sagrađen je 1566. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza