Brojni popusti

Pogodnosti za turiste u gradu na Neretvi: Šta donosi Mostar PASS?

16.02.2023. 10:26 / Izvor: N1
Mostar

Početkom turističke sezone u gradu na Neretvi, turisti će po povoljnijim cijenama moći posjetiti muzeje, galerije, sakralne objekte i brojne druge znamenitosti.

Početkom turističke sezone u gradu na Neretvi, turisti će po povoljnijim cijenama moći posjetiti muzeje, galerije, sakralne objekte i brojne druge znamenitosti. Uvodi se propusnica Mostar PASS, s QR kodom kojom će gosti plaćati usluge. Osim jeftinijeg posjeta turističkim znamenitostima, s karticom će se moći ostvariti i povoljnije noćenje u hotelima i drugim smještajnim objektima.

Kupovina suvenira ili pak ručak u restoranu uz Mostar pass karticu turistima bi uskoro trebali biti dostupni po manjim cijenama. Popust bi tako mogli ostvariti i prilikom kupovine u trgovinama, obrtničkim radnjama, u hotelima, motelima i drugim smještajnim objektima, u muzejima, galerijama , kao i na kulturnim događajima i sličnim manifestacijama. Odluku o uvođenju Mostar PASS – turističke kartice donijelo je Gradsko vijeće.

"Sad se nalazimo u fazi implementacije same odluke, pripremamo turističke pakete. Vjerovatno će se raditi o tri paketa za ovu prvu godinu. Ono što definitvno znamo je da će biti uključeni svi gradski muzeji, skok sa Starog mosta kao početna ponuda, a sve što je u privatnom aranžmanu o tome razgovaramo intenzivno, potpisivat ćemo ugovore", kazao je Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika.

Propusnica će biti kreirana na online platformi prema kojoj će korisnik nakon kupovine dobiti svoju potvrdu u formi QR koda koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalaze u turističkoj ponudi. Cilj je da ona sadrži sve ono što Mostar turistima nudi, ali i da se uspostavi određena kontrola.

"Ko to dolazi, koliki je broj gostiju. Grad ne raspolaže podacima o konkretnom broju ljudi koji dođu u Mostar, na godišnjoj razini", dodaje Čuljak.

Odluka da i skokovi budu dio ove ponude, u Klubu skakača dočekali su sa oduševljenjem.

"To je nešto o čemu smo oduvijek sanjali i pričali, što svi evropski gradovi, pogotovo turistički imaju. Taj projekat se provodi u saradnji sa svim Turističkim zajednicama sa UNESCO-m sa Klubom skakača, čiji će proizvod skok biti centralni dio Mostar PASS-a", kazala je Adela Gosto, Klub skakača u vodu Mostari.

U Turističkoj zajednici HNK postavljaju pitanje zbog čega je bilo potrebno praviti novu pass karticu, kada je Turistička zajednica već izradila i prezentirala Blue pass karticu – turistički proizvod za Split, Kotor i Mostar .

"Iskreno, malo me iznenadila odluka Gradskog vijeća o tome da uvedu Mostar PASS s obzirom na to da smo mi predstavili već prije godinu dana na Mostarskom sajmu, u medijima Blue pass, tzv. plavu propusnicu koju smo uradili preko projekta prekogranične saradnje Crna gora, Hrvatska i BiH. Radi se o propusnici koja je već instalirana, tako da me iznenadilo da se dupliraju stvari koje već postoje", kazao je Semir Temim, Turistička zajednica HNK.

Iz Grada ipak kažu da se nijedna druga kartica ne može upoređivati sa Mostar PASS-om, jer je kako navode riječ o sistemskom upravljanju turizmom.

Zahvaljujući „Mostar PASS-u” Grad će biti u mogućnosti nedirektno naplatiti turistima ulazak u Stari grad što se ranije često predlagalo, ali nije postojao praktičan način kako to izvesti .

Tako će prihodi ostvareni kroz prodaju ove turističke kartice ići u budžet Grada Mostara. Po procjeni iz analize koju su iz UNESCO-a napravili, prihodi od ove propusnice iznosili bi dodatnih 12 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti