Održivi turizam

KJU za zaštićena prirodna područja u "Top 100 priča" o dobroj praksi

24.01.2024. 11:24 / Izvor: Fena
ks

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo je dobila certifikat vezan za ulazak u Top 100 priča o dobroj praksi.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo je dobila certifikat vezan za ulazak u Top 100 priča o dobroj praksi i zelenoj destinaciji, koja se bazira na održivom turizmu i održivom upravljanju zaštićenim područjem.  

"Mi smo prošle godine sa dobrom praksom i sa kriterijima koji se nalaze na portalu Green destinations, ispunili tih prvih 15 pristupnih kriterija, i predali našu priču o dobroj praksi na Spomeniku prirode Skakavac. Certifikat je KJU za zaštićena prirodna područja uručen na godišnjoj konferenciji Green destinations, koja se održava svake godine u različitim zemljama, a prošle godine je bila u Estoniji u Tallinnu, početkom oktobra", kazala je Feni stručna saradnica za šumarstvo i koordinatorica za zelene destinacije KJU za zaštićena prirodna područja Naida Gušević.

Na vodećem svjetskom događaju "Green Destinations Top 100 Stories" u Tallinnu (Estonija) pet destinacija iz BiH ušlo je u Top 100 najboljih destinacija koje rade na održivom razvoju turizma.

"KJU za zaštićena prirodna područja KS zajedno sa ostalim destinacijama iz BiH promovira održivi turizam u BiH, da vide ljude iz drugih dijelova svijeta da se i mi polako počinjemo baviti održivim turizmom i da jako puno pazimo na zaštitu prirode i kulturno historijskog naslijeđa koje smo dobili da čuvamo", kazala je Gušević.

Naglasila je da to za KJU za zaštićena prirodna područja znači potvrdu da je na dobrom putu i da provodi sve aktivnosti u cilju razvoja održivog turizma i zaštite prirode i kulturno historijskog naslijeđa.

"Pored toga jako puno se daje pažnje i lokalnoj zajednici, razvoju lokalne zajednice i na zaštiti divljih životinja koje se nalaze na prostoru, što je jako bitno kad popunjavate kriterije koje je napravila Green destination, tako da je ustvari cjelokupno naše upravljanje uzeto u obzir i dalo nam znak da dobro radimo", kazala je Gušević.

Pored pojedinačnih destinacija iz Japana, Perua, Slovenije, Italije, Srbije, Estonije, Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske i Portugala, kao "Green Destinations TOP 100 Stories" u svijetu za 2023. godinu odabrani su i Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Bosanska Krupa, Konjic, Trebinje i Šamac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza