Be a HACCP Team Leader

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

30.01.2024. 13:07 / Izvor: Fena
haccp

Seminar pod nazivom "Be a HACCP Team Leader" održan je u Gračanici od 28. do 29. januara.

Seminar pod nazivom "Be a HACCP Team Leader" održan je u Gračanici od 28. do 29. januara. Ovaj događaj, koji je organizirala Turistička zajednica Grada Gračanica, okupio je stručnjake iz oblasti ugostiteljstva i sigurnosti hrane, kao i zainteresirane pojedince iz ugostiteljskog sektora. 

Seminar je realiziran u saradnji sa Centrom za neformalnu edukaciju kadrova u ugostiteljstvu (CESPU), Udruženjem kuhara u BiH i Cooking Academia by Nermin Hodžić. Glavni cilj ovog seminara bio je podizanje nivoa kvaliteta usluge i sigurnosti hrane u ugostiteljskom sektoru Gračanice, kao i implementacija HACCP standarda.

Eminentni stručnjaci iz ove oblasti, Zaim Merdan i Nermin Hodžić te Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane, vodili su ovaj seminar.

Učesnici, među kojima su bili predstavnici lokalnih restorana i hotela, imali su priliku da kroz teorijska i praktična predavanja steknu osnovna znanja o HACCP principima, zakonodavnom okviru i analizi opasnosti.

Interaktivni sadržaji omogućili su učesnicima da savladaju ključne aspekte HACCP sistema i njegove primjene u svakodnevnom radu. Također, analizirani su različiti praktični primjeri i teškoće koje se mogu javiti u procesu implementacije standarda sigurnosti hrane.

Direktor Turističkog ureda Grada Gračanica Edin Ibrišević istakao je u svom uvodnom obraćanju važnost ovakvih aktivnosti za edukaciju kadrova i implementaciju standarda sigurnosti hrane u hotelima i restoranima u Gračanici. On je naglasio da je ovo tek početak niza projekata usmjerenih na unapređenje kvaliteta usluga u ugostiteljstvu.

Turistički ured omogućio jeučešće kuharima iz JU Dječiji vrtići Gračanica i bolnice Gračanica, kao i za nekoliko učenika iz JU MSŠ Gračanica. Ovo će im omogućiti da steknu vrijedna znanja i vještine koje će koristiti u njihovom daljem profesionalnom razvoju.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza