Festival vina i gastronomije

Sarajevo wine fest 2024: Rekordna posjećenost uz najveći broj izlagača do sada

10.02.2024. 11:44 / Izvor: Akta.ba
wine fest
OTVORI GALERIJU

Ovogodišnje 17. izdanje Internacionalnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024." održano je uz rekordan broj izlagača i posjetilaca.

Ovogodišnje 17. izdanje Internacionalnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024." održano je uz rekordan broj izlagača i posjetilaca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Sarajevo je tokom prethodna dva dana bilo regionalni centar ljubiteljima vina. Na Festivalu se ove godine okupilo više od 70 izlagača, domaćih i stranih proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Italije.

Oni su prezentirali više od 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva. 

"Sarajevo je ponovo bilo centar regiona. Svi smo se potrudili da posjetioci budu zadovoljni. Od organizatora, izlagača, hotela Holiday... Ovaj festival je, uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, i dio obilježavanja 40 godina od otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, čime ova manifestacija postaje dio prelijepe priče našeg glavnog grada i BiH. Festival ne bi mogao biti održan bez pomoći prijatelja i sponzora, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic…", navode organizatori "Sarajevo wine festa 2024".

wine fest

Jedan od najposjećenijih štandova na „Sarajevo wine fest 2024“ bio je onaj vinarije Marijanović koja se nalazi u selu Služanj, nedaleko od Čitluka i Međugorja. Josip Marijanović, jedan od vlasnika vinarije, nije krio oduševljenje ovogodišnjim festivalom.

"Na "Sarajevo wine fest 2024" stigli smo sa četiri, pet novih etiketa. Tu su svježa Žilavka 2023, rose 2023, te žilavka selekcija, Syrah 2021. To je vjerovatno razlog zbog kojeg je naš štand dobro posjećen. I ljubitelji vina i mi smo zadovoljni kvalitetom vina koje imamo. Vinarija "Marijanović" je porodični posao i nastavljamo dalje napredovati. Salon za degustacije za 80 osoba je u funkciji i imamo goste iz regiona, Evrope i cijelog svijeta. Hotel i bazen su u izgradnji i do ljeta bi trebali otvoriti svoja vrata prvim gostima", kaže Marijanović.

"Sarajevo wine fest 2024" i ove godine je okupio brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života glavnog grada BiH, saopćili su organizatori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza