Diktatorski stereotipi

Turkmenistan: Zemlja "ludih" predsjednika čiji glavni grad je poznat kao "grad duhova"

18.03.2024. 13:03 / Izvor: Akta.ba
diktatori
OTVORI GALERIJU

Foto: Arnau Rovira

Predsjednici su ovdje poznati kao oni koji brane posjedovanje auta u boji osim bijele a i po izgradnji zlatnih spomenika samima sebi.

Turkmenistan nosi "titulu" zlatnog standarda kada su u pitanju diktatorski stereotipi.

Bivši lider te male centralnoazijske zemlje, Saparmurat Niyazov, sagradio je džinovsku rotirajuću zlatnu statuu sebe u centru glavnog grada, preimenovanu u mjesece u godini po članovima svoje porodice.

Zlatna statua pokojnog turkmenistanskog diktatora Saparmurat Niyazovova na vrhu gigantskog novog spomenika nakon što je premještena iz centralnog Ašhabada na periferiju grada. Foto: Igor Sasin/AFP

Na predsjedničkim izborima u Turkmenistanu 21. juna 1992. Niyazov je bio jedini kandidat i izabran za prvog narodno izabranog predsjednika zemlje.

Godinu dana kasnije proglasio se Turkmenbašijem, što znači "Vođa/otac svih Turkmena".

Saparmurat Niyazov

Dana 28. decembra 1999., Parlament je proglasio Niyazova doživotnim predsjednikom; nekoliko sedmica ranije održani su parlamentarni izbori za koje je predsjednik sam birao sve kandidate.

Nakon što je umro 2006. godine, naslijedio ga je predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedow koji je na poziciji bio do 2022 godine.

On je Niyazovu statuu premjestio na rub grada, a kasnije je stvorio džinovski spomenik sebi/e, na konju.

Također je nametnuo različite idiosinkratične ukuse građanima, uključujući ukidanje crnih automobila u korist bijelih, njegove omiljene boje.

Njegova administracija je 2015. zabranila uvoz crnih automobila.

Osim da bijelo "donosi sreću", nije bilo većih obrazloženja.

U novembru 2017. mnogim zvaničnicima je naređeno da imaju samo bijele automobile umjesto crnih limuzina.

Ali. nakon toga su, prema pisanju svjetskih medija, stanovnici morali farbati svoje crne automobile u bijelo ili srebrno, ili se suočiti sa kaznama.

Gurbanguly Berdimuhamedow

Prema izvještajima, posao farbanja koštao je između 1.000 i oko 3.000 dolara, što je ozbiljna suma u zemlji koja je bogata prirodnim resursima, ali u kojoj je malo građana bogato.

Izvori iz turkmenske vlade rekli su medijima tada da je odluka o promjeni boja automobila povezana s Berdimuhamedowom ljubavlju prema bijeloj boji.

Ashgabat u Turkmenistanu, na inauguraciji spomenika predsjedniku Gurbangulyju Berdymukhamedovu. Fotografija: Aleksandar Veršinjin/AP

Inače, Gurbanguly Berdymukhamedov danas obnaša funkciju predsjedavajućeg Narodnog vijeća Turkmenistana.

Na poziciji predsjednika Turkmenistana bio je od 2006. do 2022. godine, kada je ušao u aranžman o podjeli vlasti sa sinom Serdarom, sadašnjim predsjednikom.

"Neko vrijeme bivši predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedov imao je snažnu želju da postavi Ginisovu knjigu rekorda i nastojao je da izgradi što više zgrada od bijelog mramora", kaže Arnau Rovira, fotograf u svom putopisu.

Ovu ambiciju podržalo je bogatstvo zemlje – jedna od najvećih svjetskih rezervi gasa – koja će vjerovatno uskoro privući pažnju globalnih medija.

"Prikaz stvarnosti koja se tamo odvija kroz arhitekturu čini se zanimljivim.", rekao je Rovira. 

Ipak, na fotografijama glavnog grada, Ashgabata, se ne vide ljudi, samo ogromne strukture koje izgledaju prazne, kao da je grad duhova.

Vidi se i dio izgradnje sela i Olimpijskog stadiona, koji je imao podignutu željezničku prugu, ali je očigledno samo nakratko korišten za Azijske igre u dvorani i borilačke vještine.

U ovom trenutku, čini se da nema jasne budućnosti za mnoge objekte koji su do sada gradili predsjednici.

Donosimo slike glavnog grada fotografa Rovire u galeriji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza