U kamenom gradu sve više gostiju

Počitelj živnuo, ali za njegove znamenitosti niko ne mari

08.04.2024. 11:48 / Izvor: Avaz.ba
Počitelj

Foto: Avaz

Šišman Ibrahim-pašina medresa u očajnom stanju.

Nakon sablasne pustoši tokom zime Počitelj je ovih dana živnuo. Sokacima kamenog grada korača sve više turista, od Hrvatske, Turske, Španije, Italije, do Norveške i drugih zemalja.

"Čarobno je, ne znam šta drugo reći. Prvi put sam ovdje i, zaista, jako me zanima historija ovog grada", kazala nam je Kirsten, norveška turistkinja koja je, sa svojom grupom, doputovala u Dubrovnik, a Počitelj, Mostar i Međugorje su dio njihove turističke rute.

Da je sezona počela, i to ranije u odnosu na protekle godine, potvrdila nam je i Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

"Prije nekih mjesec i po otpočeli su prvi konkretniji dolasci turista, kojih je sada u nešto većem broju, vjerovatno zbog uskršnjih blagdana. Međutim, dolaze nam i manje grupe, pogotovo iz Hrvatske, ali i ekskurzije. Također, sve veći broj domaćih gostiju dolazi vikendom. Za vikend, još kada je lijepo vrijeme, stvarno bude lijepo", govori nam Dizdar.

Međutim, po ko zna koji put ukazuje na katastrofalno stanje u kojem se nalaze brojni kulturno-historijski spomenici u Počitelju. To užasno stanje još su prije sedam godina, tokom svog monitoringa, detektirali članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. U najgorem stanju je čuvena Šišman Ibrahim-pašina medresa, koju zemlja kao da sve više guta.

"Mi se stalno nekom obraćamo, ali uzalud. Grad je zapušten, počevši od smeća, do ulične rasvjete. Svim nadležnim federalnim ministarstvima smo se obraćali, kao i Gradu Čapljini, ali svugdje nailazimo na zid. Evo, posljednjih dana u Počitelju su uposlenici Federalnog zavoda za zaštitu spomenika. Nadam se da će se prestati politički „sekati“ s nama, jer ovo ode unedogled, od Sarajeva do Čapljine, i obratno", kaže nam Dizdar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza