Turistički trend

Zagađuju, oštećuju mostove, okoliš: Ljubavni katanci na mostovima postaju stvar prošlosti?

30.04.2024. 13:25 / Izvor: Putnikofer.hr
katanci

Nekoliko je građevina već "puklo" pod njihovom težinom, a ta gesta ugrožava okoliš, promet i životinje.

Maštate da ste kupili avionsku kartu do neke vama iznimno drage i romantične destinacije za sebe i za svoju bolju polovicu?

A usput i jedan sasvim sladak, mali lokot na kojem ćete urezati vaše inicijale i ostaviti ga na tom "vašem mjestu" za cijelu vječnost, kao svjedok ljubavi koja će potrajati zauvijek jer je i ključ zauvijek, namjerno i nepovratno izgubljen?

E, pa... nemojte. Ili barem još jednom razmislite, sugerira Lonely Planet u svom članku.

Naime, sve više popularnih turističkih destinacija bori se upravo protiv tog romantičnog trenda koji se proširio po svim kontinentima svijeta (osim Antarktici), u čak 65 država svijeta i na više od 500 lokacija diljem planete.

Pariški zvaničnici naredili su uklanjanje 45 tona "katanaca ljubavi" sa svih mostova u gradu

Navedene statističke podatke prikupila je dr. Ceri Houlbrook sa Sveučilišta Hertfordshire, arheologinja te stručnjakinja za folklor i povijest koja je na temu ljubavnih lokota napisala i knjigu "Unlocking the Love-Lock: The History and Heritage of a Contemporary Custom".

Houlbrook je za Lonely Planet objasnila kako postoji nešto univerzalno u simbolici ljubavnih lokota.

"Lokoti su dizajnirani da budu izdržljivi i postojani, da sigurno drže dvije stvari zajedno, da nešto čuvaju na sigurnom. To se lako prevodi u ritual vezan uz ljubav, predanost i sjećanja", kaže ona.

Budimpešta 

No, opisana simbolika nije simpatična baš svima. Primjera radi, uprava Nacionalnog parka Grand Canyon u SAD-u na društvenim mrežama se pohvalila "da je ljubav jaka, ali da su njihova kliješta jača".

Jeff Stebbins iz njihovog ureda za odnose s javnošću otvoreno je ustvrdio da na ljubavne lokote gledaju kao na oblik vandalizma i zagađenja okoliša. Definitivno nisu jedini i sve više popularnih lokacija odlučilo je "prekinuti" s popularnim katancima.

Što se tiče objašnjenja kako je započela priča s kantancima, neki te početke povezuju s drvenom Kinom, drugi s nesretnom ljubavi u Srbiji u 20. stoljeću.

No, Houlbrook tvrdi da dokazi zapravo upućuju na Pečuh u Mađarskoj i da sami počeci trenda nemaju veze s romantikom.

Naime, ona tvrdi kako je 1970-ih Sid Vicious iz Sex Pistolsa nosio katanac oko svog vrata, što je onda punk scena prihvatila kao simbol otpora konvenciji te da su se katanci koji su 1980-ih stavljali na javnu ogradu, kao znak protivljenja sovjetima, zapravo potekli upravo iz te subkulture.

Za skok iz punka u romantiku "odgovorna" je pak talijanska tinejdžerska romantična novela "Ho Voglia di Te’ Federica Moccije", u kojoj likovi stavljaju katanac na lampu u Rimu, nedaleko od Milvijskog mosta, a ključ bacaju u rijeku kao znak vječne predanosti.

Obožavatelji novele i kasnijeg filma iz 2007. godine počeli su, tvrdi Houlbrook, imitirati tu ljubavnu scenu, a zatim su obožavatelje počeli oponašati turisti. U roku od nekoliko godina, a potpomognuti "vjetrom" društvenih mreža, mostovi diljem svijeta počeli su pucati pod težinom turističke ljubavi.

Ljubavni katanci, Pariz

Jedan katanac doista nije problem. No, njih mnogo itekako jest. A prvi put je jasno i glasno ta činjenica došla na vidjelo u Parizu, gdje su lokoti počeli preuzimati Pont des Arts, pješački most preko rijeke Seine.

Prvi su katanci na most stavljeni 2008. godine, ubrzo su kod mosta dežurali prodavači, a broj katanaca na mostu popeo se na njih 700 hiljada teških čak 93 tone.

I onda su se 2014. godine dijelovi mosta urušili pod njihovom težinom. Iduće godine vlasti su ih sklonile i postavile zaštitu kako bi spriječile ponovno stavljanje.

I drugi gradovi diljem svijeta su se susreli s istim problemom. Primjera radi, Melbourne je uklonio 20 hiljada katanaca s Evan Walker Bridgea, Leeds s Centenary Bridgea, New York s Brooklyn Bridgea.

Propisane su i kazne u iznosu od 100 dolara zbog ugrožavanja prometa, troškova održavanja i narušavanja arhitekturnog integriteta mosta. U slučaju Grand Canyona, na primjer, problem je isto tako i bacanje ključeva u prirodu koji onda mogu postati potencijalna opasnost za stanovnike parka, prvenstveno ptice.

Grand Canyon National Park, upozorenje koliko katanci negativno utiču na kondore

No, unatoč rizicima koje predstavlja, trend je i dalje jak. Tako su na nekim destinacijama diljem svijeta počeli nicati "love spomenici" koji su specifično namijenjeni stavljanju katanaca kako njihova težina ne bi predstavljala opasnost ni za koga.

U Seulu su otišli i korak dalje, pa čak predvidjeli i kutije u koje parovi mogu odbaciti ključ kojom su si osigurali vječnu ljubav.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza