Omiljeno mjesto u Helsinkiju

Oodi je najzabavnija biblioteka na svijetu i nalazi se u zemlji najpismenijih ljudi

23.05.2024. 14:42 / Izvor: Putnikofer.hr
biblioteka

Finska je ponosna "vlasnica" laskave titule najpismenije nacije u svijetu.

Centralna biblioteka Helsinkija Oodi vibrantno je sastajalište svih generacija na trgu Kansalaistori u samom srcu grada.

Ovaj nekomercijalni, urbani, javni prostor otvoren za sve nalazi se točno nasuprot zgrade finskog parlamenta i nadopunjuje kulturno i medijsko središte prijestolnice u koje se još ubrajaju i Helsinki Music Centre, kongresna dvorana Finlandia Hall, sjedište novinskih redakcija Sanoma House te Muzej suvremene umjetnosti Kiasma.

DIZAJN JE KOMBINACIJA TRADICIONALNIH I SUVREMENIH STILOVA

Oodi je upečatljiva, energetski učinkovita zgrada sa staklenim i čeličnim konstrukcijama te drvenom fasadom, a dizajn joj je savršena kombinacija tradicionalnih i suvremenih stilova.

Fasada biblioteke u potpunosti je izrađena od drveta smreke kako bi se "omekšao" opći izgled arhitekture i što bolje uklopio u krajolik šumovite, rezidencijalne četvrti Töölö.

Foto: privatna arhiva

PRIJE UREĐENJA PRIKUPLJALE SU SE IDEJE STANOVNIKA GRADA

A prije nego što je 2013. godine raspisan međunarodni arhitektonski natječaj za centralnu knjižnicu u Helsinkiju, pokrenuta je kampanja nazvana "Unel-moi!", čiji je cilj bio prikupiti ideje stanovnika finske prijestolnice o budućem uređenju Oodija.

Želje, potrebe i savjeti mogli su se izraziti na urbanim događanjima i radionicama te putem web stranica. Stiglo je nevjerojatnih 2300 prijedloga i svi su uzeti u obzir.

Biblioteka Oodi zanimljivo je arhitektonsko djelo (Foto: privatna arhiva)

Oodi je, kažu, Finci, "zamišljen kao javan, svima otvoren, siguran i besplatan gradski prostor koji mora zadovoljiti različite potrebe različitih korisničkih skupina i partnera, a to ne bi bilo moguće bez zajedničkog rada na dizajnu".

U BIBLIOTECI SE ORGANIZIRAJU I KONCERTI I TEČAJEVI KUHANJA

Zato je danas ova biblioteka novog doba na tri impresivna kata puno više od mjesta za učenje – ona je, naime, idealna i za bučnije aktivnosti. Ondje možete organizirati sve što vam srce poželi – od konferencija i tečaja kuhanja do koncerata. Ako mislite da ćete ondje čuti "ššššš, tiho", zaboravite!

Oodi je mnogim stanovnicima Helsinkija poput drugog doma – veseo, šaren, zabavan, prepun sadržaja… Majke s bebama stalne su gošće knjižnice pa nije ni čudo što im je osigurano i parkiralište za dječja kolica, a tu su i košarkaško igralište, skateboard park, 3D printeri, šivaće mašine…

Foto: privatna arhiva

UNUTAR BIBLIOTEKE MOGUĆE JE UNAJMITI I KUHINJU ZA DRUŽENJA

Dvorana Maijansali savršena je za predavanja, radionice i performanse, u Kinu Regina održavaju se filmske projekcije, tzv. Pop-up Zona često se koristi za predstavljanje djelatnosti organizacija i udruga ili isticanje usluga od općeg interesa za javnost, Aura je pak idealna za sastanke i seminare koji zahtijevaju audio i video tehnologiju, a vjerovali ili ne, tu je i kuhinja!

Biblioteka Oodi (Foto: privatna arhiva)

Prostire se na 30-ak metara kvadratnih i moguće ju je unajmiti za zajednička kuhanja, obiteljska okupljanja i proslave rođendana. Opremljena je kao i klasična kuhinja koju svatko od vas ima kod kuće – korisnicima su na raspolaganju tave, lonci, oprema za pečenje, mikser, blender, aparat za kavu, blagovaonski set za 12 osoba, kuhinjski otok s deset barskih stolica, dvije pećnice… Idealna je za deset ljudi, a za veća druženja čak možete rezervirati i susjednu sobu za blagovanje.

ČAROBNA SOBA S PRIČAMA ZA DJECU, KOJU OBOŽAVAJU I ODRASLI

Osim uobičajenih radnih prostora, čitaonica te stolova opremljenih svjetiljkom i utičnicama, Oodi se može pohvaliti i tzv. Stepenicama za sjedenje.

One se najčešće koriste za opušten, samostalan rad ili male grupne zadatke. Za najmlađe posjetitelje rezervirana je bajkovita Dječja pričaonica, a tajna vrata u jednoj od njezinih polica s knjigama odvest će vas u čarobnu sobu s pričama koja nalikuje pravom, pravcatom gnijezdu.

Foto: privatna arhiva

Teško se oteti dojmu da bi i mnogi odrasli ondje mogli provesti sate i sate! Gejmerima su na raspolaganju igraonice s konzolama, a umjetničkim dušama različiti glazbeni, fotografski i video studiji, kao i studio za snimanje s vlastitom kontrolnom sobom.

GRAĐANSKI BALKON ZA OPUŠTANJE I ISPIJANJE KAVE

Na trećem katu Oodija oduševit će vas Građanski balkon. Otvoren je tijekom ljetne sezone kad se ondje mahom ispijaju kave, čita ili samo opušta i uživa u prekrasnom pogledu. Kafići i restoran u sklopu knjižnice poznati su po tome da svoje posjetitelje uvijek stavljaju na prvo mjesto i izuzetno cijene njihovo mišljenje, stoga im, nađete li se ondje, uslugu ocijenite prikladnim "smješkom", bit će vam itekako zahvalni.

Biblioteka je radnim danom otvorena do 21 sat, a vikendom do 20 – da, čak i nedjeljom!

A ako im sve biblioteke izgledaju poput Oodija, posve je jasno zašto je upravo Finska ponosna "vlasnica" laskave titule najpismenije nacije u svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza