Gradačac: Dom Zmaja od Bosne

09.09.2013. 10:24 / Izvor: Novo vrijeme

Gradačac je iznimno ugodan grad koji vrijedi posjetiti i istražiti. Bogatstvo njegove historije najvidljivije je kada idete centralnom ulicom, ali nemojte propustiti da zavirite i u male ulice sa strane, jer bi spomenute čari tamo mogle biti posebno skrivene

Gradačac je još davne 1710. godine postao osmanska kapetanija u Bosni, dakle centar okupljanja turskih kapetana. To je predstavljalo ogroman politički i strateški značaj za ovaj grad, s obzirom na činjenicu da su ti kapetani bili zaduženi da Osmansko carstvo brane na njegovim sjeveroistočnim granicama. Najpoznatiji od tih kapetana bio je Husein Gradaščević, neustrašiv ratnik koji je zadobio veliko poštovanje u Bosni ali i unutar Carstva. Upravo su njegov autoritet, slava i izvanredne sposobnosti da vlada i brani zemlju postali prijetnja osmanskoj vlasti. S druge strane, to je značilo više autonomije i prava za njegovu teritoriju.

Pobuna Zmaja

Godine 1831. Husein Gradaščević, poznatiji kao Zmaj od Bosne, odlučio je ustati protiv osmanske vladavine. Njegova armija marširala je sve do Kosova i vratila se kao pobjednik. Ovaj događaj izazvao je još više ustanaka kod drugih uglednih porodica, što je s ostalim uzrocima kasnije utjecalo na proces propasti Osmanskog carstva. Kapetan Gradaščević kasnije je izdan zbog čega je izbjegao u Austriju, ali ga Gradačac još pamti kao svoje najsjajnije ime.

Bogata historija

Gradačac je smješten na 25 kilometara sjeverno od Srebrenika, između planina Majevice i Trebave. Jedan je od preostalih brdovitih gradova nakon velikih pomjeranja tla u regiji Posavine i Panonike. Iako su u i oko Gradačca pronađeni ostaci iz neolita, ovaj je grad najpoznatiji po svojoj sjajnoj dobi iz vremena Osmanlija.

I danas se mogu vidjeti mnoge znamenite građevine koje su izgrađene u čast Zmaja od Bosne. Huseinova džamija, sa svojom oštrom i visokom munarom, sagrađena je 1826. godine. Sahat-kula je podignuta iste godine, a nosi njegovo ime. Porodična kuća Gradaščevića izgrađena je 1821. godine, da bi kasnije bila obnovljena i sada služi kao muzej. Sve u svemu, Gradačac je iznimno ugodan grad koji vrijedi posjetiti i istražiti. Bogatstvo njegove historije najbolje ćete uočiti dok hodate centralnom ulicom, ali nemojte propustiti da zavirite i u male ulice sa strane, jer bi spomenute čari tamo mogle biti posebno skrivene.

Prirodni i sportski resursi

U Gradačcu je 1882. godine na izvorištu termalne vode sagrađen banjski objekt, odnosno banjsko lječilište “Ilidža” s kapacitetom od 160 ležaja. Privatni smještaj osigurava dodatnih 600 ležajeva za pacijente koji dolaze na terapiju, što čini više od 700 ležaja. Temperatura vode u prosjeku je 29,30 ºC. U blizini su i dva jezera Hazna i Vidara. Konfiguracija terena i prateći objekti pogodni su za pripreme svih vrsta sportista. Nogometni stadion, sportska dvorana i otvoreno igralište za male sportove te dva jezera pružaju idealne uvjete za bavljenje sportom, što je dodatni razlog da posjetite ovaj grad.

Gradačac kao voćarski kraj

Raspoloživost poljoprivrednih površina, povoljne agropedološke karakteristike i povoljni klimatski uvjeti osigurali su ovoj gradačačkoj općini jedno od vodećih mjesta u oblasti poljoprivredne proizvodnje na Tuzlanskom kantonu, a posebno u oblasti voćarstava. Gradačac je sa svojom okolinom uvijek važio kao poznati voćarski kraj, gdje dominira proizvodnja šljive i trešnje, a u posljedne vrijeme zabilježen je i rast u proizvodnji jabuke. Gradačac je šljivu i trešnju promovirao u gradski simbol, a proteklih je dana održan i 40. jubilarni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao Sajam šljive koji okuplja goste iz cijelog regiona. Na sajmu je učešće uzelo više 280 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regije, Njemačke i Turske.

Posljednjih godina gradačačko područje postaje sve interesantnije i kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane. Stanovništvo pokazuje namjeru da još intenzivnije razvije proizvodnju povrća (paprika, paradajz, kornišoni, kupus, patlidžan i krompir), naročito u ravničarskim dijelovima u kojima postoje uvjeti za navodnjavanje priručnim pumpama i sistemima za navodnjavanje. Sjetvene površine gotovo svih povrtlarskih kultura su povećane.

Udaljenost Gradačca od tuzlanskog aerodroma je oko 80 kilometara. Taj je aerodrom smješten osam kilometara jugoistočno od Tuzle i pet kilometara istočno od Živinica, i do njega je iz pravca Gradačca moguće doći regionalnim putem Orašje – Tuzla – Sarajevo.

(foto: eKapija.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza