WHO: Pad mentalnog zdravlja kao posljedica pandemije

22.07.2021. 09:57 / Izvor: Agencije
WHO: Pad mentalnog zdravlja kao posljedica pandemije

Pandemija korona virusa vjerovatno će dugoročno ujeicati na mentalno zdravlje širom svijeta, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Pandemija korona virusa vjerovatno će dugoročno utjecati na mentalno zdravlje širom svijeta, upozoravaju evropski uredi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u novom izvještaju objavljenom u četvrtak ujutro.

Psihički ožiljci koje je ostavila pandemija potiču i od infekcija i straha od infekcije, ali i psiholoških posljedica zaključavanja i samoizolacije za koje su se mnogi odlučili pokušavajući zaustaviti širenje bolesti, navodi WHO, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Uz to, i brige zbog nezaposlenosti, finansija i socijalne izolacije mogle bi dovesti do pada općeg mentalnog zdravlja, upozorava se u izvještaju.

"Ljudi u evropskoj regiji doslovno se lome pod pritiscima COVID-19 i njegovih posljedica", rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

Naglasio je da će posljedice bolesti u velikoj mjeri utjecati na mentalno zdravlje i osjećaj dobrobiti ljudi.

Istovremeno, kazao je Kluge, pandemija daje zemljama priliku da razmisle o načinu pružanja zaštite mentalnog zdravlja i da naprave potrebne reforme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza