Zatvorene ZOI u Pyeoncghangu

26.02.2018. 12:42 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Zatvorene ZOI u Pyeoncghangu

Nakon 16 dana takmičenja 23. Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu zatvorene su.

Nakon 16 dana takmičenja 23. Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu zatvorene su u prisustvu visoke severnokorejske delegacije, te kćerke i savjetnice američkog predsjednika Ivanke Trump i bez ruske zastave.

Svečanosti zatvaranja prisustvovao je i severnokorejski general Kim Yong Chola, kojeg južnokorejska opozicija smatra ratnim zločincem.

ZOI 2018. nazvane "Igre mira", zvanično otvorene 9. februara, bile su poprište spektakularnog zbližavanja dvaju Koreja.

Dvije Koreje zajedno na ledu

Dvije Koreje su bile ujedinjene u mimohodu na otvaranju, a onda su zajedno nastupile u "ujedinjenoj" ekipi u hokeju na ledu. Osim toga, Igre je posjetila i sestra severnokorejskog čelnika Kim Jong Una, dok su sjevenokorejske navijačice pratile sportska događanja.

Neizvjesnost hoće li na zatvaranju biti ruske zastave otklonjena je u nedjelju ujutro kada je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) donio odluku da suspenzija, doneta zbog sistemskog dopingovanja ruskih sportista, ostaje na snazi i da se ruska zastava neće vijoriti za vrijeme svečanosti zatvaranja.

Odluku o zadržavanju suspenzije učvrstila su dva slučaja dopinga ruskih sportaša - člana ruske mješovite curling ekipe Aleksandera Krušelnickog i članice bob posade Nadežde Sergejeve.

U Pyeongchangu je uz dopuštenje MOK-a nastupilo 168 ruskih sportaša za koje je utvrđeno da do sada nisu imali veze s dopingom. No, ruska himna se ipak čula u Pyeongchangu i to u izvedbi ruskih hokejaša, koji su kao i ostali Rusi nastupali pod olimpijskom zastavom.

Oni su nakon osvajanja zlatne medalje zadnjeg dana takmičenja, kada su pobijedili Njemačku sa 4:3 u produžetku, sami otpevali rusku himnu, dok je svirala olimpijska himna.

Norveška najuspješnija nacija

Nakon 16 dana takmičenja dodijeljene su 102 zlatne medalje.

Medalje je osvajalo ukupno 30 država, a rekorder je Norveška sa 39 odličja. Norvežani su oborili olimpijski rekord SAD-a (37) s Igara u Vancouveru 2010. godine.

Od tih 39 odličja, 14 je zlatnih, 14 srebrnih i 11 brončanih, a naslov najuspješnije nacije Igara osigurala je Marit Björgen koja je poslednjeg dana osvojila zlato u skijaškom trčanju na 30 km.

Tako je ova 37-godišnja Norvežanka postala najtrofejnija sportašica zimskih olimpijskih igara sa 15 medalja.

Björgen je jedina sportašica koja je u Pyeongchangu uzela pet odličja - zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronce u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim načinom.

Tanak bilans regiona

Jedno od imena koje je u Pyeongchangu ušlo u istoriju je ime 22-godišnje češke snowboarderice Ester Ledecke koja je postala prva sportašica koja je osvojila dva zlata u dve različite discipline.

Ona je najprije iznenadila sve kada je u alpskom skijanju u superveleslalomu osvojila zlato, a onda i u paralelnom veleslalomu u snowboardu na snijegu.

Od zemalja regiona, jedino je Slovenija osvojila medalje, jednu srebrnu i jednu bronzanu.

Pozivom upućenim mladima da se okupe za četiri godine u Pekingu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach je zatvorio ZOI u Pyeongchangu.

"Pokazali ste kako sport zbližava ljude u ovom našem krhkom svijetu, pokazali ste kako sport gradi mostove", izjavio je na svečanosti zatvaranja Bach.

"MOK će nastaviti ovakav olimpijski dijalog, čak i kada se ugasi olimpijski plamen. Tako s tom idejom idemo prema našoj budućnosti", dodao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza