UniCredit obilježava Sat za planetu Zemlju 2019 u 14 zemalja

30.03.2019. 08:46 / Izvor: Akta.ba
UniCredit obilježava Sat za planetu Zemlju 2019 u 14 zemalja

U 2018.godini UniCredit je ostvario ukupno smanjenje od 49 posto u odnosu na emisije iz 2008. godine.

U subotu 30. marta u 20.30 sati, UniCredit će ugasiti svjetla u 74 zgrade u 14 zemalja širom Europe.

Šezdeset minuta će se svjetla ugasiti u zgradama u Bosni i Hercegovini, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, obilježavajući već dvanaestu godinu u nizu sudjelovanje UniCredit Grupe u globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF), koja okuplja građane, institucije i kompanije u zajedničkom cilju da se svijetu pruži održiva budućnost i borba protiv izazov klimatskih promjena.

Giuseppe Zammarchi, voditelj odjela za održivost i fondaciju UniCredit Grupe, izjavio je: "Svake godine sudjelujemo u Satu za planetu Zemlju kao dio naših širih napora za podršku održivom razvoju i očuvanju okoliša. Klimatska strategija UniCredita zahtijeva značajno smanjenje naših operativnih emisija stakleničkih plinova. Cilj Grupe je smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 60 posto do 2020. godine, a dugoročni cilj je smanjenje od 80 posto do 2030. godine.''

U 2018.godini UniCredit je ostvario ukupno smanjenje od 49 posto u odnosu na emisije iz 2008. godine. Grupa je to postigla povećanjem energetske učinkovitosti, smanjenjem uredskog prostora za 172.000 četvornih metara u Zapadnoj Europi, nudeći pametnije načine korištenja radnih prostora i povećavajući digitalizaciju svojih bankarskih operacija. I dalje će se koristiti nove tehnologije kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, ali i troškovi poslovanja.

UniCredit Austria Campus, novo sjedište UniCredit Bank Austria AG, otvoreno prošle godine je među zgradama koje će isključiti svoja svjetla, a koja predstavlja primjer pametnog korištenja energije. Austria Campus na jednoj lokaciji u Beču sjedište je UniCredit Bank Austria, Divizije Centralne i Istočne Europe i svih ostalih tvrtki Grupe.

Predstavlja jedan od najvećih projekata preseljenja u Centralnoj Europi, uključujući 5.300 zaposlenika zajedno s IT infrastrukturom koji su premješteni u novo sjedište tvrtke bez prekida poslovanja. Kampus ima vlastiti sustav za vađenje geotermalne energije, koji je po površini jedan od najvećih u Europi. Energija koju proizvodi se koristi za osnovno grijanje zimi i hlađenje ljeti, u skladu sa svim relevantnim propisima o zaštiti okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza