"Trčim za inkluziju – Da niko ne bude izostavljen" 15. septembra u Sarajevu

13.09.2019. 11:25 / Izvor: Akta.ba
'Trčim za inkluziju – Da niko ne bude izostavljen' 15. septembra u Sarajevu

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštovanju prava djece i mladih sa Down sindromom.

Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" po prvi put organizuje kampanju "Trčim za inkluziju – da niko ne bude izostavljen", a događaj je najavljen u nedjelju, 15. septembra.

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštovanju prava djece i mladih sa Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje nedostajućih finansijskih sredstava za programe i aktivnosti koje Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" provodi za djecu i mlade.

 

Trka će se održati u nedjelju, 15.09.2019.godine, sa startom ispred SCC-a, a finansijska sredstva mogu se uplatiti Udruženju "Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine", žiro račun: 3389002201500855, kod UniCredit banke, sa naznakom "Donacija za kampanju Trčim za inkluziju-Da niko ne bude izostavljen!".

Kampanju ovo udruženje organizuje u saradnji sa Udruženjem "Marathon" Sarajevo.

"Za inkluziju, s ciljem da niko ne bude izostavljen, trčat će preko 180 trkača sarajevskog polumaratona, na šta smo posebno ponosni. Vrlo je važno stalno promovisati inkluziju kao društvenu vrijednost među svim članovima društva, jer svako od nas ima zadatak i može svojim postupcima dovesti do pozitivnih promjena za osobe s invaliditetom. Općini Stari Grad i načleniku se želimo zahvaliti na podršci i nadamo se nastavku naše saradnje u izgradnji boljeg društva za sve", kazala je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine“

Udruženje „Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine“ je osnovano 2006. godine iz potrebe da se unaprijedi položaj osoba s Down sindromom u bosanskohercegovačkom društvu. Svih ovih godina se zalaže za poštovanje osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom u Bosni i Hercegovini u skladu sa UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, smanjenje predrasuda prema njima, te za unaprijeđenje razvoja djece i mladih s Down sindromom.

– U nedostatku sistemske podrške, Udruženje pruža podršku djeci kroz angažovanje stručnjaka potrebnog profila. Kako bi Udruženje bilo održivo i u stanju pružati podršku ciljnim grupama, neophodno je stalno raditi na jačanju njegovih kapaciteta, primarno kroz jačanje ljudskih resursa – izjavila je predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza