Kako uštedjeti na telefonu?

19.11.2020. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Kako uštedjeti na telefonu?

Telefoniranje je navika koje bi se većina građana teško odrekla.

Telefoniranje je navika koje bi se većina građana teško odrekla, no obzirom da bi svakom kućanstvu dobro došlo smanjenje mjesečnih izdataka, dobro je razmisliti o tome kako uštedjeti na telefonu.

Kako bi što povoljnije prošli obratite pozornost na tarife i opcije koje teleoperateri nude kako za mobilnu tako i za fiksnu telefoniju, piše tnt.ba

 

Pozivi prema inostranstvu

Tako primjerice koristite li često fiksni telefon za pozive prema inozemstvu, provjerite postoji li opcija jeftinijeg telefoniranja i uspostave poziva prema inozemstvu. Neke tarife nude i mogućnost da imaju flat opciju poziva, tako da plaćate fiksnu cijenu bez obzira na broj poziva. Ova opcija je izrazito korisna za ljude koji puno telefoniraju.

 

Ukinite fiksni telefon

Obzirom da se u posljednje vrijeme puno više koriste mobilni telefoni, jedan od načina uštede na telefonu je smanjeno telefoniranje fiksnim telefonom. U današnje vrijeme je standard da svaki član porodice ima mobilni telefon, bez obzira na dob. Zbog toga je sve rjeđa praksa da se telefonira putem fiksnog telefona. Ako je to slučaj i u vašem kućanstvu, razmislite o ukidanju fiksne linije jer i to može biti jedan oblik štednje.

 

Mobilni podatci

Ušteda potrošnje na mobitelu je teža za kontrolisati. Najvažnija stvar kod uštede na telefonu ovih dana je da 3G držite isključenim što češće. Tako mobitel neće dok ga ne koristite trošiti internet, jer svi znamo da razne aplikacije non stop primaju podatke s interneta. Zbog toga postoje obavijesti koje će u trenutku kada primite poruku odmah obavijestiti vaš mobitel.

 

Pronađite pravu tarifu

Za telefoniranje putem mobilnih telefona, bez obzira radi li se o pretplatničkom odnosu ili prepaid korisnicima, teleoperateri nude razne opcije i tarife. Dobro proučite koje su tarife i opcije dostupne u vašoj mobilnoj mreži te na osnovu svojih korisničkih potreba odaberite najadekvatniju i pazite na svaki dinar.

Imajte na umu da određeni operater možda ima više cijene od nekog drugog. Zbog toga, provjerite ponude svih operatera i pronađite onog koji vam nudi najbolje uvjete.

 

Pazite koga zovete

Jedan od najvećih potrošača na mobilnim telefonima i fiksnim linijama su pozivi prema određenim brojevima, koji dodatno naplaćuju svoje usluge. To mogu biti linije poput:

  • hotline poziva
  • tarota
  • glasanja za neku TV emisiju
  • i sličnih

Prema zakonu, kod reklamiranja je nužno napisati koliko se naplaćuje poziv po minuti, a veoma ćete lako prepoznati da se radi o skupom pozivu prema drukčijem broju od standardnih. Izbjegavajte zvati te linije, jer samo deset minuta takvog poziva može koštati kao mjesec dana tarife.

 

Koristite internet

Internet brzine su u zadnjih nekoliko godina dosta napredovale, što otvara dodatnu mogućnost poziva. Putem interneta možete zvati na aplikacijama Viber, WhatsApp ili Messenger i tako ne trošiti tarifu. Izbjegavajte video pozive jer oni zahtjevaju odličnu brzinu interneta, što u mnogim krajevima BiH nije slučaj. Umjesto toga, normalan poziv putem ovih aplikacija će funkcionirati sasvim normalno i jedino što vam je potrebno je internet.

Ako se pridržavate ovih savjeta, ušteda potrošnje na mobitelu je zagarantirana. Nastojite se rješiti fiksne linije, ako je ne koristite, izbjegavajte non stop povezanost s internetom i pozive prema brojevima koji se dodatno naplaćuju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza