Koji su sastojci COVID-19 vakcina?

20.01.2021. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Koji su sastojci COVID-19 vakcina?

Tri COVID-19 vakcine su trenutno odobrene za upotrebu u Evropi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZenica.

Koji su to sastojci tri do sad odobrene COVID19 vakcine i čemu oni služe za serijal “60 sekundi o koroni” objašnjava molekularni farmaceut dr. sc. Irnela Bajrović.

Irnela Bajrovic je diplomirala biohemiju na univerzitetu u Teksasu u Austinu, SAD. Tamo je i doktorirala na temu razvoja novih oblika doziranja vakcina. Trenutno radi kao molekularni farmaceut za američku kompaniju AskBio.

Tri COVID-19 vakcine su trenutno odobrene za upotrebu u Evropi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZenica. Sastojci svih vakcina imaju dvije osnovne svrhe: da efektno induciraju imunu reakciju koja nas štiti od budućih infekcija, i da pomognu u održanju stabilnosti i vijeka trajanja vakcine. 

"Osnovni sastojak zadužen za kreiranje imuniteta u našem tijelu su molekule mRNA kod Pfizer i Moderna vakcine, i u slučaju Oxford vakcine to je adenovirus koji u sebi sadrži DNA molekulu”, kaže dr. Bajrović i dodaje da što se tiče sastojaka koji služe za stabilnost vakcine, Pfizer i Moderna vakcine sadrže u sebi vrstu šećera, soli i mikro kapljice masnoće.

Oxford-AstraZenice vakcina ima i nekoliko dodatnih sastojaka: aminokiseline i soli kao one koje možemo naći u žitaricama i zelenom lisnatom povrću, zatim vrstu šećera i surfaktanta koji se nalazi u sladoledu i šlagu. Oxford vakcina također sadrži etanol koji pomaže u izazivanju imunološke reakcije.

"Ovo nije ništa neobično. Ovaj isti etanol možete naći i u ekstraktu vanile koji koristimo za kolače. Jasno je da sve tri kompanije namjerno nisu koristile aluminij, želatinu, proizvode od jaja ili antibiotike kako bi umanjile neusaglašenost. Sastojci ovih cjepiva su apsolutno sigurni, i lako se mogu naći u raznoj hrani koju svi svakodnevno jedemo”, objašnjava dr. Bajrović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza