ŽZH: Na Listu ortopedskih pomagala uvršteni senzori i čitači za mjerenje šećera

29.10.2021. 11:51 / Izvor: pogled.ba
čitač za mjerenje šećera

Inače, kad je riječ o načinu i postupku ostvarivanja prava na ortopedska pomagala, procedura je jednostavna a polazi od liječnika specijalista odnosno obiteljskog liječnika.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na 102.sjednici održanoj 30. rujna 2021. godine, na prijedlog Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke, donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Uvažavajući u prvom redu potrebe osiguranika ovog Zavoda, ovom izmjenom napravljen je značajan iskorak kad je riječ o proširenju prava na ortopedska i druga pomagala; na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvršteni su vijci i to kod puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena –LCA, potom PMMA (polimetilmetakrilat), senzori za mjerenje šećera u krvi, u iznosu od 720 KM na tromjesečnoj razini, kao i čitači za mjerenje šećera u krvi.

Kad je riječ o senzorima i čitačima, isti se odobravaju osiguranim osobama dijabetičarima i to u sljedećim situacijama: djeci do 18 godina sa dijagnosticiranom šećernom bolešću, osobama starijim od 18 godina sa dijagnosticiranom autoimunom šećernom bolešću tip 1 te trudnicama na intenziviranoj inzulinskoj terapiji šećerne bolesti koje primaju inzulin 4 ili više puta.

Inače, kad je riječ o načinu i postupku ostvarivanja prava na ortopedska pomagala, procedura je jednostavna a polazi od liječnika specijalista odnosno obiteljskog liječnika.

Naime, liječnik izdaje uputnicu Liječničkom povjerenstvu Zavoda za lijekove i ortopedska pomagala, na temelju koje, uz medicinsku dokumentaciju u prilogu, osiguranici preko Područnih ureda Zavoda podnose zahtjev za ostvarivanje prava na ortopedska pomagala, baš kao i za ostvarivanje i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko osigurana osoba nabavi pomagalo kod dobavljača koji nije u ugovornom odnosu sa Zavodom, troškove nabave snosi osobno, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa cijene koju plaća Zavod za predmetno pomagalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza