U Tomislavgradu pronađeno groblje iz srednjeg vijeka

26.05.2022. 08:41 / Izvor: Fena
groblje

Prilikom izvođenja pripremnih radova na proširenju lokalne prometnice u Tomislavgradu koja povezuje naselja Kongoru i Borčane, pronađeno je staro kameno groblje.

Prilikom izvođenja pripremnih radova na proširenju lokalne prometnice u Tomislavgradu koja povezuje naselja Kongoru i Borčane, pronađeno je staro kameno groblje koje datira između 13. i 15. stoljeća.

"Kameni predmeti koji izgledaju kao grobovi pronađeni su pored lokalne prometnice ispod povijesne delmatske gradine na Libu, nadomak najpoznatijeg mitskog lokaliteta u prošlosti ovog kraja", kazao je kustos Franjevačkog muzeja "fra Jozo Križić" u Tomislavgradu i arheolog Stipan Dilber.

On je naveo kako je spomenuti lokalitet nekoliko puta bio devastiran te da su se na njemu znali pronaći razni unikatni povijesni predmeti.

Naglasio je kako grobovi nisu otvarani te će ih pregledati stručnjaci iz oblasti arheologije i antropologije.

"Povijest grobova istražit će arheolozi i antropolozi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su već informirani o navedenom nalazištu", rekao je Dilber, naglasivši da bi se prema prvim preliminarnim istraživanjima moglo raditi o groblju iz kasnog srednjeg vijeka.

Kustos Franjevačkog muzeja je naveo kako će Općina Tomislavgrad uvesti arheologe u predistražne radnje za proširenje ceste.

Time će se, po njemu, zaštititi i sačuvati kulturna i povijesna baština ovog područja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza