Opasna supstanca

Negativan trend među školarcima: "Snus" izaziva zavisnost i rak

13.01.2023. 13:32 / Izvor: N1
Snus

Među školarcima u BiH evidentirana je pojava sve češće upotrebe opasne supstance "snus".

Među školarcima u BiH evidentirana je pojava sve češće upotrebe opasne supstance "snus". Korištenje "snusa" nosi rizik za neke kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla. Povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. O rasprostranjenosti među školskom populacijom, o preventivnim mjerama koje se preduzimaju kako bi đaci ali i roditelji bili svjesni opasnosti proizvoda, o štetnosti po zdravlje i zavisnosti koju "snus" izaziva govorimo u "Novom danu".

Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja KS i profesorica u Srednjoj medicinskoj školi, kazala je da je Vijeće roditelja upoznato prije par mjeseci da sve više učenika osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo koristi “snus”.

"Mi smo odmah donijeli zaključak da ćemo se obratiti nadležnima i roditeljima, da napravimo inicijativu da upoznamo roditelje o kakvoj vrsti duhanskog proizvoda se radi", kazala je.

Amsar Hadžimujić, direktor u Osnovnoj školi “Malta” Sarajevo, kaže da je informaciju o pojavi “snusa” u školi dobio krajem prethodne školske godine.

"Prvi slučaj koji se pojavio u našoj školi je bio početkom oktobra, gdje smo detektovali problem i prevetivno djelovali i obavijestili sav kadar o pojavi ‘snusa’. Ne samo u starijim razredima, počelo se spuštati i u niže razrede, od 6. do 9., i odjeljenski nastavnici su skrenuli djeci pažnju kako izgleda ‘snus’ i koje posljedice nosi", kazao je.

Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe da zakon jasno definira da je konzumacija svih vrsta duhanskih proizvoda, kao i prodaja maloljetnima zabranjena.

"Pored ‘snusa’ moramo se osvrnuti i na električnu cigaretu i nargile koje su vrlo popularne, pa postaviti pitanje ko dozvoljava otvaranje nargila barova u samoj blizini škola", kazala je.

Nizama Šukurović, specijalista neuropsihijatar i šefica Odjeljenja za narkomaniju u Zavodu za bolesti zavisnosti KS, govorila je o djelovanju i štetnosti “snusa”.

"To je jedan duhanski proizvod gdje je nikotin akcenat i djeluje na nikotinske receptore, stvara neki osjećaj ugode, opuštanja. Čak smanjuje i bol, ali rizici i štete koji će nastati uslijed duže konzumacije su ogromne. Kod pušača imamo karcinom pluća, s obzirom da je bezdimni proizvod, ovdje imaćemo probleme druge vrste, imaćemo karcinome vezane za usnu šupljinu, farinkse, gušteraču, dijabetes, moždani udar, ali najveća šteta je ukoliko se razvije ovisnost", kazala je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza