Počela sezona alergija: Lijekova ima dovoljno, a postoje i alternative

26.05.2023. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Polen

Počela je sezona alergija.

Počela je sezona alergija. Ljekari kažu da su sezonske alergije, povezane s otvorenim prostorima, uzrokovane prekomjernim reakcijama imunog sistema na alergene koje se nalaze vani, a pogoršanju doprinosi i zarasla trava. Kod pojedinih građana u ovom periodu dodatno se pogoršava i znatno narušava kvalitet života. Lijekova ima dovoljno, tvrde farmaceuti.

Zarasla, ali i pokošena trava koja ostaje i ne kupi se, dodatan je problem alergičarima, priča nam Jasminka koja je i sama alergična na polen.

“Smeta mi, sad kako je i proljeće došlo buja trava, behar, onda polen leti. Na ambroziju sam isto alergična, pijem tablete i stavljam kapi za nos. Plaćam sve lijekove, pošto ja ne idem kod ljekara”, kaže Jasminka Tihić.

2,9 miliona metara kvadratnih površina na području sedam općina u Kantonu Sarajevo u nadležnosti je održavanja KJKP Park. Podijeljenje u tri kategorije, sve su u procesu košnje, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, površine unutar blokovskog zelenila te u padinskim dijelovima.

Ali zabunu kod građana kažu iz Parka stvaraju površine koje nisu u njihovoj nadležnosti.

“Mi i dalje imamo situaciju zašto nešto nije pokošeno ili odvezeno, ali niko ne vodi računa da komunalni otpad iz domaćinsva većina njih ostavlja u parkovske korpe, zelene površine, dječja igrališta. Ako ćemo tumačiti činjenicu da naš radnik koji je jutros došao da kosi zelenu površinu mora obići cijeli taj prostor, očistiti sav taj komunalni otpad da bi mogao uključiti kosilicu i krenuti da kosi, tu izgubi već jedan – do dva radna sata”, kaže Aldijana Kljajić-Hamza iz KJKP Park.

Problem je i što vlasnici ili upravitelji ne održavaju dovoljno površine u njihovoj nadležnosti. Ne šetati po nepokošenoj travi, nije jedina preporuka doktora.

Stručnjaci pacijentima sklonim alergiji savjetuju da ne izlaze ako ne moraju u jutarnjim satima te da ne zrače prostorije ujutro već uvečer, a ako već moraju izaći, neka stave maske.

Lijekova za alergiju ne nedostaje

Lijekova za alergiju ima dovoljno tvrde iz JU Apoteke Sarajevo. Ako nekih i nedostaje, uvijek postoje alternativni. No, važno je napomenuti da je alergija hronična bolest pa se bez obzira na racept, većina lijekova plaća.

Kao alternativu farmaceutkinja Bilsena Šahman preporučuje: “Crni kim, kalcijum, C vitamin od prirodnih proizvoda, anithistaminici koji se u apoteci, sada najviše imamo alergena od pokošene, nepokošene trave, uglavnom pacijenti sve više imaju alergija zato što dolazi do pada imunog sistema.”

Tokom cijele godine potrebno je raditi na imunom sistemu. Međutim, kada dolazi do prvih simptoma, važno je napomenuti da sada imamo i aplikacije na kojima možemo provjeriti koliki je stepen polena u zraku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza