U carskoj palati Hofburg

Održan jubilarni 25. Svetosavski bal

19.01.2024. 08:29 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji Srpskog centra u Beču održan je jubilarni 25. Svetosavski bal. Manifestacija je organizovana u carskoj palati Hofburg.

U organizaciji Srpskog centra u Beču održan je jubilarni 25. Svetosavski bal. Manifestacija je organizovana u carskoj palati Hofburg, a okupila je preko dvije hiljade učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Austrije. Manifestacija ima humanitarni karakter. Prikupljena sredstva namijenjena su Down sindrom centru iz Banjaluke, javlja RTRS.

Tradicionalni Svetosavski bal održan je u 12 sala i na četiri pozornice ove raskošne bečke carske palate, u kojoj se održava samo 14 najsvečanijih balova. Tokom šestočasovnog scenskog programa izvedene su numere klasične, starogradske, rok i elektronske muzike.

"Cilj je da se ljudi lijepo provedu da plešu da bolje upoznaju srpsku kulturu, mislim na goste naravno i cilj je da ovaj bal ima i humanitarni karakter", rekao je predsjednik Srpskog centra u Beču Milan Vidović.

sava ball

Učesnici ovogodišnjeg bala prvi put su i djeca Down sindrom centra iz Banjaluke. Srpska zajednica u Austrijskoj prestonici potrudila se da ove godine sav prikupljeni novac tokom večeri preusmjeri "djeci sunca".

"Od danas će se samo gledati sličnosti, a ne različitosti u odnosu na osobe sa Downovim sindromom. I od danas će se ovdje pričati šta mogu, a ne kao do sada šta ne mogu", izjavio je direktor Down sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić.

"Јedno predivno veče i druženje preko 2.000 Srba iz Beča, Austrije Srbije i Republike Srpske i naročito sam presrećan što će dio sredstava ići za moje drugare iz Down sindrom centra", rekao je direktor UKC-a Republike Srpske i ambasador Down sindrom centra Banjaluka Vlado Đajić.

Tradicija održavanja ove svečanosti datira od 1846. godine. Iako je je zbog pandemije korona virusa imao dvogodišnju pauzu, ove godine proslavlja svoj jubilej. Okuplja najuticajnije članove srpske dijaspore, austrijske privrednike i predstavnike javnog života, ali i predstavnike Srbije i Republike Srpske.

U Ceremonijalnoj sali posjetioce su zabavili vokalni solisti Điana Čarls, Ana Pecnik i Miloš Kračunović, u Viteškoj sala je bio džez trio Duša konekšn (Dusha Connection), a u Hofburg salonu MKDSL. Program su vodili sportski novinar Aleksandar Stojanović i glumica Ivana Urban. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza