Zdravlje majki

U Tuzli otvoren Centar za dojenje

12.04.2024. 09:16 / Izvor: Federalna.ba
dojenje

Povratak na posao s porodiljskog odsustva je veoma težak korak za majke.

Povratak na posao s porodiljskog odsustva je veoma težak korak za majke. To je prvo odvajanje od djeteta koje za mnoge može biti teško i stresno iskustvo. Posebno je primjetno kod majki koje doje. Kako bi im olakšali taj proces, menadžment Doma zdravlja Tuzla otvorio je Centar za dojenje s ciljem da njihovim uposlenicama povratak na posao bude praćen uz podršku i mogućnost nastavka dojenja. No, ovaj centar nije značajan samo za njih, nego i za sve druge građanke s obzirom na to da će biti otvoren i dostupan i za njih.

Dojenje je prirodan i najbolji način ishrane za bebe jer majčino mlijeko ima najpovoljniji sastav potreban za pravilan razvoj djeteta. Stoga se dojenje preporučuje svim majkama koje imaju tu mogućnost. Uz bogatstvo nutrijenata, majčino mlijeko je za djecu prirodna odbrana od infekcija i alergija, a umanjuje pretilost i potiče neurorazvoj.

„Omogućili smo na taj način i da dojenče koje doji održava svoj imunitet, manje je sklono infekcijama, upalnim procesima, dolazak na akutne odjele u pedijatrijske službe jer znamo šta znači majčino mlijeko što se tiče poticaja imuniteta djeteta“, navodi dr. Dijana Dugonjić, šefica dispanzera za predškolsku djecu, Dom zdravlja Tuzla.

„Majčino mlijeko se može nadoknaditi kroz brojne pripravke koji danas procesima tehnologije imaju zavidan kvalitet, čak sadrže određene probiotike i prebiotike, međutim, kvalitet biološkog materijala ne može biti izjednačen s onim što dolazi od organizma od kojeg smo stvoreni“, ističe nutricionistica Mirha Skakić.

Dojenje nije proces važan samo za dijete. Jednako je važan i za zdravlje majke. Tako menadžment Doma zdravlja Tuzla otvaranjem ovog centra štiti zdravlje svojih uposlenica. Veliki je to korak u pogledu prava žena jer im se na ovaj način omogućava i rad i dojenje kao segment majčinstva onoliko dugo koliko i one i djeca imaju potrebu za tim.

„Mislimo i na zdravlje majke koja doji jer znamo da dojenje utječe na prevenciju i manja je učestalost javljanja karcinoma dojke kod majke koja doji, karcinoma jajnika“, naglasila je dr. Dugonjić.

„Dojenje je bitno tako da ono mora biti sastavni dio ne samo privatnog izbora nego i javnog zdravstva i javnog pristupa majkama i dojiljama koje moraju biti grupa žena, odnosno grupa stanovnika koja zaista osjeti podršku javnog sektora“, dodaje Skakić.

I posljednje zdravstvene smjernice govore da dojenje treba nastaviti do druge godine djetetovog života, što potvrđuje činjenicu da je riječ o bitnom procesu i za majku i za dijete. U Domu zdravlja Tuzla se nadaju da ovim potezom postaju pozitivan primjer i za druge.

„Svaki dom zdravlja bi trebao imati ovaj centar, pogotovo centri koji imaju veliki broj porodilja gdje je savjet i podrška potrebna u tom najvažnijem periodu razvoja djeteta“, poručio je dr. Samir Mačković, direktor Doma zdravlja Tuzla

Osim za uposlenice Doma zdravlja, Centar za dojenje je dostupan i otvoren i za sve druge žene, bilo da rade u obližnjim firmama ili su u prolazu. Osim zdravstvenih, dojenje ima važan i emotivni segment kada je riječ o povezanosti majke i djeteta što je još jedan od razloga važnosti podrške u ovom procesu, kazali su u Domu zdravlja Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza