Ne sadrži nijedan štetan sastojak

Biljka koja vam je uvijek potrebna: Liječi desetine bolesti, a divan je ukras na terasi

11.06.2024. 10:10 / Izvor: N1
Majčina dušica

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima.

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena dvorišna staza. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer biljke za kamenjare uspjevaju samo na propusnim tlima gdje nema opasnosti od ustajale vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvjetne grozdove u ružičastim nijansama. Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži nijedan štetan sastojak. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak i poljski ili vrtni timijan.

Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvijetu i listu. Iz tog razloga, uvijek pripazite kako je berete, nikada je nemojte čupati, već je režite nožem ili makazama.

Vrijeme berbe majčine dušice je od maja do septembra.

Primjena: za kamenjare, balkone i terase, između pukotina kamenog zida i vrtnih staza

Napomena: Prije cvjetanja beru se stabljike, vežu u vezice i okače na toplom i provjetrenom mjestu. Nakon cvjetanja majčinu dušicu valja podrezati.

Ljekovita svojstva

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe.

Biljka daje snagu koja stimuliše psihičke i fizičke funkcije, a djeluje kod oboljenja kao što su:

razne neuroze

depresije, neurastenije, alkoholizam - za njih je majčina dušica pravi lijek. U narodnoj medicini preporučuje se u liječenju alkoholizma jer poslije uzimanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola.

Zatim se koristi kod slabosti i seksualnih smetnji jer pojačava, stimuliše seksualne funkcije, kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer djeluje višenamjenski: kao ekspektorans (rastvara sluz, katar) koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj, kao antiseptik koji sprečava širenje infekcije, djeluje antiinflamatorno.

Za ženske bolesti se koristi kao emenagog (podstiče i reguliše menstruaciju), antiseptik (za infekcije materice).

Koristi se i za liječenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kijavice, nesanice, reume.

Majčinu dušicu ne bi smjele uzimati osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri, piše Stetoskop.info.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza