U bojama BiH: Maturantski ples za Guinnessa

18.05.2013. 11:45 / Izvor: Fena

Više od 1.000 ovogodišnjih sarajevskih maturanata okupilo se danas na maturantskoj paradi na Trgu djece Sarajeva gdje su uz Straussovu kompoziciju ''Fledermauss-Quadrille'' plesali za obaranje Guinnessovog rekorda.

Više od 1.000 ovogodišnjih sarajevskih maturanata okupilo se u petak na maturantskoj paradi na Trgu djece Sarajeva gdje su uz Straussovu kompoziciju ''Fledermauss-Quadrille'' plesali za obaranje Guinnessovog rekorda. 

Istovremeno plesali su maturanti iz još šest bosanskohercegovačih gradova i 90 gradova Evrope. 

Maturante u Sarajevu pozdravili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za mlade, nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo Damir Marjanović te načelnik  Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Uprava ASA Prevent grupacije. 

Komšić smatra da  su maturantske godine najbolji period života. Mladim ljudima je, bez obzira na to da li su maturanti, zaželio puno uspjeha, zdravlja, sreće i sigurnosti. 

"Svim mlađim generacijama želim mnogo ljepši život nego što je to imala moja generacija, želim da ne prođu ono što smo mi prolazili", kazao je Komšić, naglašavajući da se mladi moraju boriti za BiH, jer druge i bolje domovine nemaju.

Siguran u mlade ljude, Marjanović smatra da nove generacije mogu popraviti stanje u državi i ''izmamiti sunce'' kao što su to danas uraditi izlaskom na Trg. 

"Mladi moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, razmišljati o stvarima koje dolaze, ne smiju biti ''papiga generacija'' koja će ponavljati naše greške", istakao je Marjanović. 

Maturanti obučeni u majice plave, žute i bijele boje napravili su ''živu zastavu'' na Trgu djece Sarajeva promjera 20 x 10 metara.

Uz Straussovu kompoziciju danas su plesali i maturanti iz Zenice, Travnika, Goražda, Trebinja, Bihaća i Tuzle, a više od 35.000 maturanata je uključeno u ples za obaranje Guinnessovog rekorda.
Maturantsku paradu u BiH su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik. 
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza