Niske su temperature: Neprijatelj zdravlja kojeg ne treba podcijeniti

28.01.2014. 11:00 / Izvor: Dnevni list
Niske su temperature: Neprijatelj zdravlja kojeg ne treba podcijeniti

Niske temperature kod mnogih bolesti donosi pogoršanje, a poglavito starijim ljudima kojima je cirkulacija narušena, pa ih ne treba podcijeniti

Zima kao godišnje doba može biti vrlo neugodno za kronične bolesnike. Niske temperature kod mnogih bolesti donosi pogoršanje, a poglavito starijim ljudima kojima je cirkulacija narušena, pa ih ne treba podcijeniti. Osim toga, niske temperature još dodatno sužavaju krvne žile i pogoršavaju simptome bolesti, pa su stručnjaci suglasni da one traže dodatni oprez, a po potrebi i konzultaciju s liječnicima.

Utjecaj na sve organe

Niske temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer uslijed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih žila, što povećava mogućnost nastanka ugruška, tj. tromboze. Zdravo radno aktivno stanovništvo i mladi, koji znatan dio dana provode na otvorenom prostoru, također su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja niskih temperatura.

Naime, hladnoća utječe na sve vitalne organe u ljudskom tijelu i ne godi ni reumatičarima, ali ni oboljelima od dijabetesa. Čak i zdravi moraju paziti na temperaturne razlike i da se čuvaju od mraza koji se uvlači kroz usta i nos i hladi cijelo tijelo. Suženje krvnih žila na hladnoći kod starijih bolesnika i hipertoničara može izazvati nagli i veliki skok krvnog tlaka te zato u zimskim danima ima više moždanih udara i infarkta srca. Hladan zrak provocira dišne putove, što predstavlja dobru podlogu za nastanak respiratornih infekcija. Plućni bolesnici se zimi često razbolijevaju od bronhitisa, a nije rijetkost da dobiju i upalu pluća. Također, mogu izazvati razne upale koje dovode do pogoršanja bolesnikovog već narušenog zdravlja.

Kako se zaštititi

Kako bi se zaštitili i sačuvali svoje zdravlje, posebno kronični bolesnici, trebali bi se pridržavati osnovnih mjera zaštite. Kronični bolesnici, na prvom mjestu srčani bolesnici i astmatičari, kao i starije osobe trebaju izbjegavati ili ograničiti izlaske, naročito u ranim jutarnjim i noćnim satima, te prilikom izlaska preporučuje se zaštititi glavu, ruke i prekriti usta šalom da bi se spriječilo izravno udisanje hladnog zraka. U organizam je potrebno unositi  dovoljnu količinu tekućine, najbolje u vidu toplih napitaka (čaj), a izbjegavati alkohol, velike količine kave i cigareta. Odjeća mora biti topla i slojevita. Puno sna, vitamina, tekućine i kuhane hrane, osobito one bogate bjelančevinama. Pri niskim temperaturama pomoć liječnika potrebno je potražiti i u slučaju pojave nesvjestice, gubitka ravnoteže, mučnine i povraćanja i u slučaju jake glavobolje. Dakle, imajte na umu da pridržavanjem savjeta i liječničkih preporuka zima ne mora biti neugodna. Uz ojačani imunitet i toplu odjeću i vi možete uživati u zimskim čarolijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza