Kina nakon 40 godina razmišlja o ukidanju ograničenja broja djece u obitelji

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Kina nakon 40 godina razmišlja o ukidanju ograničenja broja djece u obitelji

Mnogi parovi se odlučuju za samo jedno dijete zbog velikih troškova podizanja drugog djeteta u većim kineskim gradovima.

28.08.2018. 14:27 / Izvor: Akta.ba

Kina razmišlja o ukidanju granice za broj djece u obitelji koja je u nekom obliku na snazi već četiri desetljeća, prenose u utorak državni mediji.

Nacrt novog građanskog zakonika koji je podnesen u ponedjeljak Stalnom odboru Svekineskog narodnog kongresa ne sadrži nikakve odredbe o planiranju obitelji, prenosi novinska agencija Xinhua.

Reforme bi učinkovito uklonile ograničenja broja djece u obitelji koja još od prošlih desetljeća ograničavaju i postaruju kinesku populaciju, dovode do neravnomjerne zastupljenosti spolova, zloglasno velikih kazni i prisilnih pobačaja.

O nacrtu novog zakona koji predlaže i druge mjere kao što je period mirenja za rastavljene i mjere za sprječavanje seksualnog uznemiravanja, trenutno se raspravlja u kongresu, a planira se usvojiti do 2020. Godine, prenosi Hina.

Moguća ponuda poticaja za obitelji s više djece.

Kineska je vlada 2016. ukinula politiku jednog djeteta koju je donijela 1979. i zamijenila je s politikom dva djeteta. Reforma nije uspjela povećati broj rođenih kako je vlada očekivala.Oko 17,9 miliona a djece rođeno je 2016., što je samo 1,3 miliona više od prethodne godine i ispod očekivanja vlade od ukupno 20 miliona djece. Broj rođenih je kasnije pao na 17,2 miliona u 2017.

Mnogi parovi se odlučuju za samo jedno dijete zbog velikih troškova podizanja drugog djeteta u većim kineskim gradovima. Također sve više žena se odlučuje za obrazovanje i napredak u karijeri.

Vlada čak razmatra i ponudu poticaja za obitelji koje se odluče imati više djece, izvijestili su u srpnju državni mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza