Nadogradnja vozila za specijalne namjene - sanitetsko vozilo

13.05.2019 12:27:28
Nadogradnja vozila za specijalne namjene - sanitetsko vozilo

Vazno je napomenuti je da su unutar vozila između ostalog ugrađeni medicinski ormar koji je zapravo vlastiti proizvod Komela.

Nadogradnja vozila za specijalne namjene je prisutna djelatnost u BiH. Firma KOMEL d.o.o. Sarajevo se nadogradnjom bavi od 2003. godine i vrši nadogradnju vozila za policiju, hladnjače, pogrebna vozila, sanitetska vozila, minibuseve i sl.

Preduzeće Komel d.o.o Sarajevo vam predstavlja nadogradnju kombi vozila  tj. preradu u sanitetsko vozilo. Za sanitetska vozila upotrebljavaju se privredna vozila raznih marki automobila.

Prerada kombi vozila u  sanitetsko vozilo počinje od izbora vozila ovisno o potrebnoj veličini i namjeni. U principu, sanitetska vozila se rade u različitim nivoima opreme, ovisno dali se radi samo o prevozu pacijenta, vozilu za intervenciju ili vozilu za reanimaciju pacijenta.

Prerada počinje na osnovu zahtjeva korisnika o nivou opreme vozila, nakon definisanja nivoa opreme i tipa saniteta pristupa se izradi tehničke dokumentacije za vozilo. Obzirom da se radi o širokom asortimanu vozila koja se koriste za sanitet, praktično svako vozilo je unikatno.

Najčešče se koriste vozila tipa VW T6 u varijantima –kratki-dugi-niski-visoki, sa ili bez pogona na 4 točka, Citroen Jumper, VW Caddy – maxi, Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Renault Master, VW Crafter, Mercedes Sprinter i slični modeli, kao i terenska vozila.

U principu sanitetsko vozilo je u osnovnoj varijanti opremljeno termoizolovanim oblogama, protukliznim podom, led rasvjetom, rukohvatima, klimom i grijanjem bolesničkog prostora, plakarom za smještaj medicinske opreme, klupama za smještaj pratnje bolesnika, stolicom za ljekara, rampom za nosila, vatrogasni aparat itd. U ovisnosti o tipu saniteta bolesnički prostor je opremljen sa jednom ili više boca za kisik, internim razvodom kisika, nosačima za infuziju i slično. U obaveznoj opremi bolesničkog prostora su i stakla na zadnjim vratima i desnoj strani-obavezno na kliznim vratima. Na vanjskom dijelu vozila uobičajeno su jasno vidljive oznake da se radi o sanitetskom vozilu, signalizacija koje se može sastojati od prednjeg i zadnjeg strobo led bloka, oznake znaka života, dodatnih reflektora, dodatnih ventilacija, dodatne pokretne stepenice ukoliko je pod vozila visočiji od cca 300mm.

Na slikama možete vidjeti kombi vozilo koje je prethodno korišteno kao Minibus za prevoz putnika, međutim vlasnik je odlučio da vozilo nadogradi u sanitetsko vozilo VW Crafter.

 

Vazno je napomenuti je da su unutar vozila između ostalog  ugrađeni medicinski ormar koji je zapravo vlastiti proizvod Komela, a koji proizvode u njihovom  pogonu za nadogradnju vozila u Vogošći.

Pored toga unutar vozila je ugrađena dodatna oprema kao i električna stepenica na bočnim vratima za lakši ulazak pacijenata i osoblja.

PODIJELI:
TAGOVI: komel sanitarno vozilo nadogradnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika