Halcom - Preporuke za rad sa udaljenih lokacija ili od kuće

30.11.2021 07:19:43
Halcom preporuke za rad od kuće

Preporuke za rad sa Halcom digitalnim potvrdama i elektronskom bankom sa drugih lokacija ili rad od kuće

Preporuke za rad sa Halcom digitalnim potvrdama i elektronskom bankom sa drugih lokacija ili rad od kuće

Da biste koristili i radili sa Halcom certifikatom sa drugih lokacija ili od kuće, potrebno je da imate fizički certifikat kod sebe. Ukoliko koristite certifikat izdat na pametnoj kartici, potreban vam je i čitač pametnih kartica. Ako radnom računaru pristupate putem udaljene veze (npr. VPN ili Windows remote desktopprotokola - RDP), elektronski certifikat takođe morate imati sa sobom, a ne naradnom računaru. Udaljeni pristup vam može omogućiti IT osoblje vaše kompanije.

Na računaru na drugoj lokaciji ili kod kuće, da biste koristili svoj elektronski certifikat potrebno je da imate:

Da biste testirali certifikat slijedite slijedeće korake:

  • Otvorite program Nexus Personal na svom kućnom računaru. Ako vidite digitalnu potvrdu u formatu Electronic ID u bijelom polju, uspješno ste pripremili kućni računar za upotrebu certifikata.
  • Ako koristite udaljeni pristup radnom računaru,napravite test povezivanjem sa računarom i provjerite da li je digitalna potvrda prenesena u Nexus Personal na radnom računaru. Ako tamo vidite Electronic ID, vaš radni računar je takođe spreman da koristi vaš certifikat.

Upotreba Hal E-bank/Personal:

  • Preporučujemo vam da radnom računaru pristupate putem udaljenog pristupa ili da prenesete radni računar na drugu lokaciju ili kući. Ne savjetujemo instaliranje elektronske banke Hal E-bank/Personal na nov/kućniračunar. U primjeru, da koristite Hal E-bank/Personal na više različitih računara,  nećete imati jedinstven prikaz podataka u mapama za pripremu/arhivu i imeniku poslovnih partnera.

Upotreba Hal E-bank/Corporate i Hal E-bank/B2B:

Preporučujemo upotrebu preko udaljene veze do vašeg radnog računara.

Druga mogućnost je instalacija klijentske aplikacije na kućnom računaru. Instalacije obavlja Halcom tehnička podrška (više informacija na helpdesk@halcom.ba ili na 033 295 499). Vaše IT odjeljenje vam omogućava pristup radnoj mreži. U tom slučaju vam je potrebno:

  • Veza preko porta 50000 do servera na kojem se nalazi DB2 baza podataka
  • Pristup do dijeljenog foldera na serveru
  • Za instalaciju Hal E-bank/Corporate radne jedinice na kućnom računaru, neophodno je da popunite narudžbenicu na slijedećem linku: Narudžbenica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak