Vodič za razumijevanje, odabir i implementaciju ERP sistema

19.10.2022 13:09:08
erp imel lukavac Enterprise Resource Planning softver

Ponekad može biti izazovno integrirati različite softvere ili aplikacije koje su Vam potrebne za pojedine odjele u Vašoj kompaniji, iz dana u dan – zato tu dolazi ERP sistem.

Kako se sve više poslovnih tehnologija razvija za pojednostavljenje radnih tokova i svakodnevnih zadataka, pitanja koja preduzeća moraju sebi postaviti su:

“Može li ovaj poslovni softver povećati produktivnost mog poslovanja?” i “Koji ERP softver će najbolje povećati produktivnost mog poslovanja?”

Ponekad može biti izazovno integrirati različite softvere ili aplikacije koje su Vam potrebne za pojedine odjele u Vašoj kompaniji, iz dana u dan – zato tu dolazi ERP sistem.

ERP je sistem za planiranje resursa preduzeća, u bukvalnom prevodu (Enterprise Resource Planning). Ali u suštini ERP je mnogo više od toga:

Softver za upravljanje poslovnim procesima koji kompaniji pruža mogućnosti da integriše automatizovane procese i upravlja njima na jednom mestu.

Ima širok opseg i sprečava kompanije da instaliraju i implementiraju različite softvere koji se ne integrišu zajedno. Umjesto toga, ERP nudi različite module u obliku paketa, a na kompaniji je da identifikuje skup modula koji najbolje koristi njegovom rezultatu.

Sada kada sve više kompanija razumije prednosti softvera za automatizaciju, ključ je identificirati koja od funkcija najbolje odgovara Vašoj kompaniji, a zatim integrirati ERP sistem koji se može pohvaliti ovim funkcionalnostima. Da biste istinski razumjeli vrijednost ERP sistema, morate razumjeti ne samo šta on radi, već i kako ga implementirati i kako odabrati pravi za vaše poslovanje.

Šta je ERP?

Kompletan, integrisan sistem koji upravlja svim aspektima poslovanja zasnovanog na proizvodnji ili distribuciji, usklađujući finansijsko upravljanje, ljudske resurse, upravljanje lancem snabdijevanja i proizvodnju ili distribuciju sa osnovnom funkcijom računovodstva.

U svojoj srži, ERP sistem je resurs za centralizaciju podataka, upravljanje tokovima posla i praćenja. ERP sistemi bilježe informacije, koje zatim mogu procijeniti svi odjeli kako bi odlučili da li su pravi procesi uključeni u bilo koji zadatak. Ove funkcije pomažu da se osigura da svaki zaposlenik može rješavati zadatke s istim procesima i imati iste podatke za korištenje kao referentnu tačku.

ERP sistemi obezbjeđuju kompanijama alate potrebne da učine poslovne aktivnosti besprijekornim u svim odjeljenjima. Ovi sistemi olakšavaju praćenje svih aspekata Vaših poslovnih procesa, uključujući proizvodnju, finansije, distribuciju, prodaju, skladišno poslovanje,…

Kako odabrati pravi ERP za svoju firmu?

ERP-ovi imaju tako širok opseg da može biti teško identificirati pravi za Vašu kompaniju i pravilno ga implementirati.

Danas su poslovni procesi dostupniji za racionalizaciju zbog raznovrsnosti softvera koji su dostupni za upravljanje različitim zadacima, radnim tokovima i prikupljanjem podataka.

Međutim, cilj kompanijama treba biti pronaći pravi softver — koji će zaista povećati produktivnost Vašeg poslovanja.

Ključno je pronaći pravog dobavljača i module kako biste bili sigurni da se sistem može adekvatno integrirati sa svim vašim drugim procesima.

Najbolji način za pronalaženje pravog ERP-a za Vas jeda prođete ova 2 koraka:

Da odvojite vrijeme da odredite ključne ciljeve i potrebe Vašeg poduzeća. Ovo će vam pomoći da identifikujete osnovne funkcije koje su vaše kompanije potrebne iz ERP softverskog paketa.

Prilikom odabira ERP-a važno je uzeti u obzir sljedeće:

  • Da li je ERP dobar za Vašu kompaniju?
  • Koji tip softvera najviše odgovara Vašoj kompaniji?
  • Kako se ERP rješenja prodaju i implementiraju?
  • Da li ERP nudi usluge implementacije i održavanja sistema?
  • Koja je veličina Vaše kompanije?
  • Koje funkcije su Vam potrebne?
  • Koje funkcije su obavezne, a koje bi bile samo bonus?
  • Da li se koristi na licu mjesta ili i van nje?

U identificiranju ovih stvari može Vam pomoći dobavljač softvera, ukoliko odaberete adekvatnog i kompetentnog za analizu Vašeg preduzeća. Implementacija ERP-a je dugotrajan i kompleksan posao ali ukoliko odaberet iskrenog dobavljača koji će Vam ponuditi rješenje koje stvarno trebate a ne samo da proda, onda ste na dobitku.

Dugoročne koristi ERP-a mnogo su veće od trenutnog troška implementacije.

Da ovih 5 pitanja postavite dobavljaču ERP-a

  • Koliko ste uspješnih ERP instalacija izveli?
  • Koju vrstu obuke i podrške nudite?
  • Da li je softver prilagodljiv i može li se integrirati s mojim drugim sistemima?
  • Kako vaš softver podržava proširena preduzeća?
  • Jeste li radili slične implementacije za organizacije u mojoj industriji?

Implementacija ERP softvera je samo jedan dio procesa koji može biti složen i nepredvidiv poduhvat, tako da konsultanti koje angažujete za projekat trebaju imati dobro iskustvo.

Idealna situacija je kada konsultanti dolaze iz preduzeća koje je tvorac ERP integralnog informacionog sistema. Ukoliko kupujete ERP kao licnencu koja nema svoju podršku, kupujete “mačka u vreći”. 

Kakva je korist od softvera ako niko ne zna kako da ga koristi? Vašoj organizaciji će biti potrebna potpuna obuka i stalna podrška kako biste maksimalno povećali svoju efikasnost s novim softverom. Uvjerite se da će konsultanti s kojima odaberete da radite pružiti punu podršku.  Mogućnost pristupa stručnosti i podršci konsultanata na stalnoj osnovi može biti od ogromne  koristi.

Višegodišnje iskustvo IT kompanije koja je tvorac ERP rješenja posjeduje konsultante koje imaju odgovarajuće vještine i znanje za rješavanje svih problema koji se mogu pojaviti tokom procesa implementacije.

Posjedovanje prilagodljivog softvera može biti savršeno rješenje za Vašu organizaciju. Bonus je ako konsultantska kompanija ima interni razvojni tim, jer će oni moći dodati dodatnu vrijednost Vašim rješenjima.

Idealna situacija bi bila da Vaš novi softver podržava cijelo preduzeće i nudi mogućnost integracija sa softverom za upravljanje ljudskim resursima i softverom za upravljanje dokumentima ili čak web prodavnicama – onda je to PUN POGODAK.

Ništa nije bolje od saslušanja praktičnih slučajeva koje je softverska firma preuzela u prošlosti. Njihovo iskustvo u vašoj industriji može biti faktor koji ih tjera da budu odgovarajući dobavljač za Vašu organizaciju. Iskustvo s organizacijama u Vašoj industriji možda ih je opremilo pravim znanjem i stručnošću za rješavanje svih problema koji se mogu pojaviti tokom vašeg procesa implementacije.

Postavljanje ovih pitanja vašoj firmi za ERP softver može vam pomoći da pronađete pravog partnera za Vašu organizaciju.

Ko koristi ERP?

ERP softver je pogodan za preduzeća svih vrsta i veličina jer su dostupni sa različitim mogućnostima.

ERP integralni informacioni sistemi pojednostavljuju procese u svim odjelima rastućeg poslovanja. Od marketinga preko prodaje do ljudskih resursa, funkcije sistema poboljšavaju produktivnost rada u svim tim odjelima, a zauzvrat pomažu tim odjelima da bolje rade zajedno.

U jednom trenutku, ERP se prvenstveno koristio u distribucijskim i proizvodnim kompanijama za praćenje prodaje, proizvodnje itd. Sistem je omogućio vlasnicima preduzeća i donosiocima odluka da identifikuju šta im je potrebno za proizvodnju i koji materijali su potrebni za pomoć. To im je omogućilo da odrede najefikasniji način za proizvodnju materijala, upravljanje zalihama, kupovinu stvari i praćenje procesa kupovine i isporuke. Sada se ovaj sistem koristi u različitim odjelima, od računovodstva do praćenja zahtjeva i narudžbi za prodaju, kroz Web trgovine itd.

Šta je zbunjujuće u vezi sa ERP-ovima?

Zašto je pogrešno ERP poistovjetiti sa računovodstvenim softverom?

ERP standardizuje, pojednostavljuje i integriše poslovne procese kroz finansije, ljudske resurse, nabavku, proizvodnju, distribuciju, prodaju i druga odjeljenja.

Znači ERP u sebi ima i računovodstveni softver, a on sam je puno više od računovodstvenog softvera.

Mnogi ljudi misle da je ERP posebno za računovodstvene i HR kompanije i odjele, zbog činjenice da su dostupni intenzivni moduli za obračun plaća, regrutaciju i podatke — ali tu ERP rješenja ne počinju i ne završavaju. ERP sistem pruža mnogo više funkcija od Vašeg prosječnog računovodstvenog softvera, uglavnom zbog toga što postoji toliko mnogo dostupnih modula.

Šta očekivati ​​kada integrišete ERP?

Nakon što je sistem integrisan i implementiran, sve potrebne informacije su unesene, a Vaše osoblje je obučeno, evo glavnih promjena koje možete očekivati ​​u svakodnevnim zadacima:

  • Automatizacija svih poslovnih procesa (drugim riječima, minimalan zamorni unos podataka).
  • Besprijekorna komunikacija  između različitih odjela: proizvodnja, skladištenje, prodaja i fakturisanje..
  • Precizno i ​​brže računovodstvo zahvaljujući automatizovanim zadacima ostavljajući manje prostora za ljudske greške.
  • Brži procesi evidentiranja, praćenja i kontroliranja (ušteda vremena i novca).
  • Poboljšana korisnička usluga (zahvaljujući trenutnom pristupu tačnim, sigurnim informacijama – na dnevnoj bazi).
  • Vrhunski pogled na performanse za bolje donošenje odluka i uspostavljanje novih procesa.
  • Povrat ulaganja u relativno kratkom vremenu (kroz povećanje produktivnosti i prihoda).
  • Veoma važno, što kupci softvera često zanemare pri izboru pavog dobavljača, poslovanje po zvaničnim standardima sigurnosti (pouzdane i zaštićene informacije).

Jasno je da su prednosti implementacije ERP sistema bezbrojne. Od modula specifičnih za industriju kao što su platni spisak i funkcionalnosti zapošljavanja za ljudske resurse do praćenja i upravljanja nabavkom za odjele prodaje, svaka industrija može pronaći ERP sistem koji će odgovarati njihovim jedinstvenim potrebama za obavljanje specifičnih svakodnevnih zadataka i radnih tokova.

Prvi način da se istinski razumije ERP je razumjeti njegove različite svrhe i koliko je velik njegov opseg. Pitanje nije da li ERP koji odaberete može biti od koristi Vašoj kompaniji, već koji će ERP dobavljač maksimizirati produktivnost Vaše kompanije.

Imel ima ERP sistem koji može odgovoriti na Vaša pitanja. Želite besplatnu prezentaciju? OVDJE ostavite Vaše podatke a iz Imel-a će Vas ubrzo kontaktirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak