Ekologija

Franck Beestro - projekt usmjeren na zaštitu ekosistema i pčelinjih zajednica

Kako bi pčele uvijek imale dovoljno hrane, Franck je odlučio omogućiti svakome da ih ugosti tako što će otvoriti - Beestro!

28.04.2022 09:08:52 / Izvor: Akta.ba

Kako bi pčele uvijek imale dovoljno hrane, Franck je odlučio omogućiti svakome da ih ugosti tako što će otvoriti - Beestro!

U Streto caffeu predstavljen Franck Beestro projekt usmjeren na zaštitu ugroženih pčelinjih zajednica koje su nezamjenjiv dio našeg ekosistema. Uz podršku Saveza pčelara FBiH i Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.

Bez pčela nema cvijeća ni bilja, pa tako ni čaja. Poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima te su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda. No, broj ovih dragocjenih oprašivača značajno se smanjuje, među ostalim i zbog nedostatka medonosnog cvijeća i drveća.

Kako bi pčele uvijek imale dovoljno hrane, Franck je odlučio omogućiti svakome da im pomogne i ugosti ih u vlastitom Franck Beestrou. Franck Beestro je posuda za medonosno cvijeće, idealna za balkon, prozor, terasu ili vrt, kojom je moguće tokom sezone cvjetanja osigurati dovoljno hrane za desetke pčela. Dok pčele uživaju u hrani koju će osigurati za njih, potrošači tako mogu uživati u finim Franck čajevima koje su one osigurale za njih.

„U Francku se vodimo načelima održivosti i odgovornosti koja primjenjujemo u svakodnevnom radu, među ostalim i kroz projekte poput Franck Beestroa u koje uključujemo i naše potrošače. Posebno je zadovoljstvo što, u ovome slučaju, našu poziciju lidera u kategoriji čaja možemo iskoristiti za podizanje svijesti svih nas o ključnoj ulozi pčela u zaštiti naših ekosustava i bioraznolikosti, pa i života na Zemlji kakvog poznajemo. Svaki pa i onaj najmanji korak koji možemo napraviti u tom smjeru vrijedan je truda. Ako svatko od nas učini jednu malu stvar za pčele, svi zajedno možemo učiniti mnogo za svijet u kojem živimo. Posebno zahvaljujemo našim poslovnim partnerima u maloprodaji koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta.“, izjavila je Lea Kušmišević, Brand Manager u Francku.

Projekt Franck Beestro podržava Savez udruženja pčelara Republike Srpske čiji je predsjednik Damir Barašin na predstavljanju istaknuo: „Pčele i njihova primarna oprašivačka uloga ključna je u očuvanju ekološke održivosti. Projekt Beestro je na inovativan način uspio spojiti kvalitetu proizvoda poput čaja, kojeg kao i mnogih drugih biljaka i poljoprivrednih kultura ne bi bilo bez pčela, s podizanjem svijesti o važnosti pčela i pčelarstva, time što je svojim potrošačima dao mogućnost da izravno doprinesu povećanju izvora hrane za pčele sadnjom medonosnog cvijeća. Stoga, upravo suradnja na ovakvom projektu doprinosi našem zajedničkom cilju na dobrobit pčela i u konačnici, svih nas.“.

„Pčele su posebne po mnogočemu i njihov značaj za život na zemlji je neupitan. No, moramo znati da su pčele socijalna bića koja žive tokom čitave godine. Iako se mnogi ljudi plaše uboda pčele, bitno je reći kako oni nisu agresivne i da napadaju samo kada su ugrožene, ali i gladne. Zato je izuzetno važno obezbijediti im dovoljno cvijeća, a ovaj projekat je idealna prilika svima nama da doprinesemo prehrani pčela“,  izjavio je Evgenije Žolkević, član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH.

Svatko može otvoriti svoj Beestro ovog proljeća

Franck Beestro je posebna limena posuda u kojoj se nalaze dvije kutije finog Franck čaja i sjeme medonosnog cvijeća kao što je inkarnatka, boražina, bijela djetelina, facelija i sl., koje se u posudu može posijati. Šarmantnu ilustraciju na posudi reljefnog oblika potpisuje jedan od najboljih likovnih umjetnika nove generacije Vedran Klemens.

Sve što je potrebno učiniti je iz posude izvaditi pakiranja čaja, u Beestro dodati zemlju za cvijeće i u nju posijati sjeme koje dolazi u paketu, potom još zaliti s malo vode i postaviti na mjesto na kojem će imati dovoljno svjetla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija