Zelena e-volucija

U Mostaru i Tuzli implementiran projekat Zelena e-volucija (Foto)

24.04.2023 11:34:29

U perodu od jula 2022. godine pa do aprila 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru projekta Zelena e-volucija, a zahvaljujući sufirnansiranju Fonda za zaštitu okoliša FBiH, implementirao novi ekološki projekat za dobrobit lokalne zajednice

U perodu od jula 2022. godine pa do aprila 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru projekta Zelena e-volucija, a zahvaljujući sufirnansiranju Fonda za zaštitu okoliša FBiH, implementirao novi ekološki projekat za dobrobit lokalne zajednice. Naime radi se o unapređenju sistema za sakupljanje e-otpada, te povećanje dostupnosti besplatne usluge zbrinjavanja i reciklaže za što veći broj stanovnika.

Mjesto implementacije projekta bili su gradovi Mostar i Tuzla, koji su dobili po 8 (osam) kontejnera za e-otpad, ukupno 16 komada kontejnera. Kontejneri imaju kapacitet do 300 kg e-otpada, što znači da mogu da zaprime cca 150 komada malih aparata. Kontejneri su postavljeni u saradnji sa lokalnim gradskim službama, a pri postavljanju vodilo se računa da su kontejneri na frekventnim mjestima i dostupni stanovništvu. Kroz medijsku kampanju je informisano 450.838 stanovnika, a pored toga eko poruke na njima stanovništvu će služiti kao dnevni podsjetnik da se e-otpad može i treba odlagati drugačije. U toku trajanja projekta u kontejnerima je sakupljeno 3.100 kg e-otpada.

Cilj ovoga projekta bio je postavljanje nove infrastrukture za pravilno odlaganje e-otpada, te poboljšanje uvijeta život stanovništva kroz uspostavljanje nove besplatne usluge za pravilno odlaganje e-otpada.

U tabeli ispod možete pogledati sve lokacije kontejnera za e-otpad:

Mostar

Tuzla

Cernica (iza objekta Elektrodistribucije Mostar)

Balinovac

Ulica Dubrovačka (kod ZAP-a)

Tekija

Sjeverni logor

Centar II (kod OŠ Ilije Jakovljevića)

Ulica kralja Tomislava (iza pizzerie Megi)

Rodoč (preko puta škole)

Naselje Irac-Kreka, ul. Ismeta Mujezinovića

Naselje Mejdan, ul. Bosne srebrene

Naselje Tušanj, ul. Meše Selimovića

Naselje Stari Grad, ul. Pozorišna

Naselje Bulevar, ul. Dr. Rose H.Vuković

Naselje Stupine, ul. Mehmedalije Maka Dizdara

Naselje Sjenjak, ul. Ismeta Mujezinovića

Naselje Sjenjak, ul. Ismeta Mujezinovića

 

Termin e-otpad odnosi se na sve što je radilo na struju ili baterije, tu potpadaju mali aparati, alati, veliki uređaji, električne igračke, laptopi, mobiteli, punjači, oprema za rekreaciju, različiti instrumenti, TV-monitori i slično. Građani imaju priliku u kontejnere odložiti e-otpad dimenzija do 45cm. Adrese svih kontejnera sa tačnim adresama i slikama se nalaze na karti putem web stranice www.zeos.ba. U e-otpadu se nalaze opasne supstance poput bromiranih usporivača gorenja, hroma, selena, berilijuma, arsena, koji mogu štetno uticati na zdravlje stanovništva, stoga pozivamo sve građane na odgovornost i pravilno odlaganje e-otpada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija