World Vision BiH maloljetnicima bez pratnje pruža psiho-socijalnu podršku

13.10.2021 10:55:33
mentalno zdravlje world vision bih

Polovina problema sa mentalnim zdravljem počinje prije navršene 14. godine, ali većina nije dijagnosticirana i ne liječi se (WHO).

Polovina problema sa mentalnim zdravljem počinje prije navršene 14. godine, ali većina nije dijagnosticirana i ne liječi se (WHO).

Depresija je globalno jedan od vodećih uzroka bolesti među adolescentima, a najranjiviji među njima su dječaci i djevojčice izbjeglice i migranti.

World Vision tim u privremenom prihvatnom centru Ušivak kontinuirano pruža psiho-socijalnu podršku ovoj djeci.

Na radionicama fokusiranim na očuvanje mentalnog zdravlja djeca govore o najčešćim promlemima i načinima na koje ih prevazilaze. Razgovarali su i o kulturološkim razlikama koje donose iz svojih zemalja porijekla, i zaključili da, bez ozira na sve međusobne razlike, oni dijele ista osjećanja i stanja kroz koja prolaze na svom teškom putu.

Uz podršku UNICEF Bosna i Hercegovina i World Vision Deutschland e.V., World Vision Bosna i Hercegovina implementira projekat Osiguranja zaštite i pristupa osnovnim socijalnim servisima za djecu izbjeglice i migrante u Prihvatnom centru Ušivak.

Projekat teži osiguravanju osjećaja stabilnosti za djecu te pružanje podrške djeci bez pratnje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi