Općina Novi Grad Sarajevo podržala rad SOS porodice u Dječijem selu na Mojmilu

21.10.2022 15:29:01
Općina Novi Grad Sarajevo podržala rad SOS porodice u Dječijem selu na Mojmilu

Tajib Delalić je istakao da Općina više od deset godina pomaže rad SOS porodice u Dječijem selu na Mojmilu.

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine izdvojila finansijska sredstva kao vid podrške jednoj SOS porodici u SOS Dječijem selu na Mojmilu. Tim povodom u zgradi Općine su pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i nacionalni direktor razvoja programa SOS Dječija sela BiH Malik Garibija, potpisali ugovor o realizaciji tih sredstava za pomoć jednoj kući, odnosno troškove jedne SOS porodice.

Tom prilikom Garibija je kazao da podrška koju su dobili od Općine Novi Grad Sarajevo, i koju kontinuirano godinama dobivaju, od jedne od općina koja je možda njihov najstariji i najstabilniji lokalni partner, zaista puno znači u održavanju visokog nivoa kvaliteta brige koju SOS nastoji pružiti djeci i mladima koji su tu smješetni.

"Današnji ugovor vezan je za podršku jednoj SOS porodici, što podrazumijeva finansiranje troškova koje imamo vođenjem te jedne porodice. Pored toga Općina Novi Grad Sarajevo učestvuje i pomaže SOS Dječija sela BiH i na drugi način obzirom da smo i smješteni na teritoriji ove općine, između ostalog, vrlo izdašnim i redovnim finansiranjem Centra za rani rast i razvoj kroz koji prođe od 250 do 300 djece godišnje u tromjesečnim ciklusima. To je jedinstvena institucija u Kantonu Sarajevo i cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, koja omogućava taj vid opservacije i reakcije kod djece za koju se sumnja da imaju određene teškoće u razvoju", istakao je Garibija, te dodao:

"Također, ove godine, Općina je pokazala dobru volju da učestvuje i u sanaciji vodovodne infrastrukture u SOS Dječijem selu što zaista pokazuje kakav je to kontinuitet koji SOS ima sa Općinom Novi Grad Sarajevo".

Tajib Delalić je istakao da Općina više od deset godina pomaže rad SOS porodice u Dječijem selu na Mojmilu.

"Ovo je simbolična pomoć, nastojaćemo da se u idućoj godini podrška ovoj ustanovi poveća. Hvala im što brinu o toj djeci, jer da nije njih teško bi ko mogao na ovakav način raditi i brinuti se o djeci bez roditeljske brige. Zahvaljujemo im se što rade ovako human posao", zaključio je Delalić.

SOS Dječija sela u BiH su humanitarna organizacija koja brine o djeci i mladima bez roditeljskog staranja i osigurava im odrastanje u porodičnom okruženju, zajedno sa SOS roditeljima i ostalim članovima porodice. SOS roditelji i cijeli stručni tim profesionalaca brinu o djeci i mladima i kada napune 18 godina, sve do njihovog potpunog osamostaljenja, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj porodici u kojoj se njeguju istinske porodične vrijednosti i grade dugoročne porodične veze.

U SOS Dječijim selima u BiH u direktnoj brizi danas odrasta 208 djece i mladih, a kroz programe jačanja porodica brinu o 1.493 djece i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi