40.000,00 KM

Općina Novi Grad nastavlja sufinansirati rad Centra za rani rast i razvoj

12.07.2023 13:45:56
općina novi grad sos dječija sela sufinansiranje centar za rani rast i razvoj

Besplatna stručna pomoć za djecu i roditelje

Općina Novi Grad izdvojila je 40.000,00 KM za sufinansiranje rada Centra za rani rast i razvoj, čime je nastavljena podrška Općine SOS Dječijim selima u BiH. Uz podršku Općine Novi Grad, Centar će nastaviti pružati besplatnu stručnu pomoć djeci i roditeljima iz zajednice.

„Zahvalni smo SOS Dječijim selima u BiH i cijelom stručnom kadru na svemu što rade za djecu i roditelje kroz aktivnosti Centra za rani rast i razvoj. Godinama unazad dijelom smo ove uspješne priče koja višestruko koristi porodicama iz lokalne zajednice, i sigurno da ćemo i u narednom periodu podržavati rad Centra i nastaviti sufinansirati aktivnosti ovog servisa, ali i finansijski pomoći porodicama iz SOS Dječijeg sela u Sarajevu“, rekao je pomoćnik općinskog načelnika Tajib Delalić prilikom posjete Centru.

Centar za rani rast i razvoj prvi je akreditirani i certificirani Centar u BiH te je i ove godine ispunio sve akreditacijske standarde Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiHAKAZ. Iz Organizacije su izrazili zahvalnost te istakli važnost podrške lokalnih partnera za sve porodice u zajednici.

„Kroz dugogodišnji rad sa djecom i roditeljima, primijetili smo da postoji potreba za kontinuiranom komunikacijom sa roditeljima i djecom, a naš tim stručnjaka u okviru Centra za rani rast i razvoj kroz integrisani pristup pruža univerzalne usluge za razvoj djece i unapređenje roditeljskih vještina. Općina Novi Grad nam više od deceniju pomaže da pružimo kvalitetu brige djeci bez roditeljskog staranja, ali i svakom djetetu i roditelju iz lokalne zajednice koji su dijelom Centra. Zahvaljujući podršci našeg lokalnog partnera, godišnje podržimo više od 300 djece i 200 roditelja kroz aktivnosti Centra, stoga smo im zahvalni od srca što su dijelom naše misije“, izjavio je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

U Centru za rani rast i razvoj tim profesionalaca, koji se sastoji od pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, pedijatara, defektologa i logopeda u saradnji sa roditeljima prati dječiji rast i razvoj od rođenja do desete godine. Centar pruža učinkovitu podršku ranjivim i marginaliziranim porodicama, a tendencija organizacije jeste uspostavljanje servisa i u drugim općinama, kako bi što više porodica u potrebi imale pristup ovim uslugama.

Osim sufinansiranja Centra za rani rast i razvoj, iz Općine Novi Grad ove godine su izdvojili dodatnih 15 000,00 KM koje će biti usmjerene na pokrivanje dijela godišnjih troškova jedne porodice iz SOS Dječijeg sela u Sarajevu. Općina je ranije učestvovala i u sufinansiranju rekonstrukcije vodovodne mreže u SOS Dječijem selu u Sarajevu koje je i smješteno na području ove općine. Više informacija o radu SOS Dječijih sela BiH i kako pomoći možete saznati na stranici www.sos-ds.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi