SOS Kinderdorf - "Imamo pravo na igru"

08.12.2015 10:37:16
SOS Kinderdorf - 'Imamo pravo na igru'

Cilj projekta, koji je realizovan pod sloganom "Svako dijete ima pravo na igru", bio je podrška socijalnoj inkluziji i integraciji djece bez roditeljskog staranja i djece pod rizikom od odvajanja s vršnjacima iz lokalne zajednice u šest gradova širom BiH.

Superbus, mobilno-edukativni program organizacije SOS Dječija sela BiH, uz podršku Švedske ambasade u BiH, od oktobra do decembra ove godine realizovao je projekat kojim se afirmisalo pravo djece na igru i obilježila 70. godišnjica od nastanka legendarne dječije knjige "Pipi Duga Čarapa".

Cilj projekta, koji je realizovan pod sloganom  "Svako dijete ima pravo na igru", bio je podrška socijalnoj inkluziji i integraciji djece bez roditeljskog staranja i djece pod rizikom od odvajanja s vršnjacima iz lokalne zajednice u šest gradova širom BiH.

"Cilj radionica bila je promocija prava djeteta na igru, kao i da se djeca kroz igru, čitanje priča i interaktivni kviz upoznaju se s likom "Pipi Duge Čarape", rekla je Daniela Božinović, Superbus koordinatorica, i istakla: "U veseloj i zaigranoj atmosferi, njegujući univerzalne vrijednosti prijateljstva, međusobnog uvažavanja i saradnje djeca su se rado družila s  Pipi Dugom Čarapom i Superbus-om"

Na radionicama  u Sarajevu,  Mostaru, Maglaju, Gračanici, Goraždu i Srebrenici učestovalo je 264 učesnika, 201 dijete predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta (112 djevojčice i 89 dječaka), te 63 odrasle osoba (roditelja, nastavnika i odgajatelja).

Aktivnosti su doprinijele zajedničkim naporima i prioritetima Švedske Ambasade i organizacije SOS Dječija sela BiH u obilježavanju 70. rođendana Pipi Duge Čarape, te zagovaranju i podršci implementacije UN Konvencije o Pravima djeteta i člana 31. koji glasi: "Svako dijete ima pravo na igru i slobodno vrijeme, uključenost u rekreativne aktivnosti prilagođene uzrastu djeteta i slobodno participiranje u kulturnom životu i umjetnosti".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi