U mreži omladinskih banaka BiH 32 opštine

05.02.2013 08:44:30

U Sarajevu je jučer promovisan program Omladinske banke, kojeg je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, te potpisan Sporazum o saradnji i Deklaracija Mreže Omladinskih banaka sa načelnicima 32 opštine u BiH.

U Sarajevu je jučer promovisan program Omladinske banke, kojeg je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, te potpisan Sporazum o saradnji i Deklaracija Mreže Omladinskih banaka sa načelnicima 32 opštine u BiH.

Program “Omladinske banke BiH” ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Članove odbora Omladinske banke BiH, njih oko 200, kao i načelnike 32 opštine, pozdravio je David J. Barth, šef Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH koja je ujedno i najveći donator ovog uspješnog programa. Gospodin Barth sa ovog skupa poručio je da su mladi u Bosni i Hercegovini informisani i zainteresirani, ali i zabrinuti za budućnost, te je pozvao sve nivoe vlasti da prepoznaju potencijale mladih koji mogu preuzeti odgovornost za ovu zemlju.

Od 2008. do 2012. godine, mladi u 27 općina su realizovali 675 projekata čija je ukupna vrijednost 2.541.398 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske općine, te lokalna zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Svi projekti su realizovani zahvaljujući radu 9.447 volontera  koji su uložili 159.898 volonterskih sati kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama. Čak 328.556 osoba imalo je koristi od realizacije ovih projekata. 

Nakon uspješnih dosadašnjih rezultata, u periodu do 2015. godine, Mozaik će realizovati u 32 općine program Omladinske banke uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, a očekujemo da će biti podržano još oko 600 projekata mladih ukupne vrijednosti oko 1.500.000 KM. Sredstva će biti obezbijeđena od donatora, partnerskih općina i od lokalnih zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

U 2013. godini program Omladinske banke se realizuje u partnerstvu sa 32 općine (Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Brod, Bugojno, Doboj Jug, Cazin, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kakanj, Kladanj, Konjic, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Lopare, Goražde, Novi Grad, Novi Travnik, Modriča, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Petrovo, Prozor-Rama, Odžak, Srbac, Šekovići, Šipovo, Tešanj, Usora, Vukosavlje, Zavidovići, Zvornik, Živinice i Žepče) u Bosni i Hercegovini.

Program Omladinske banke omogućava mladima bez obzira na rodnu, vjersku ili nacionalnu pripadnost da budu aktivni članovi svojih zajednica i da kroz podršku zajedničkih aktivnosti doprinose kvalitetnijem životu građana i razvoju društva u kojem su mladi resurs koji treba podržavati, a ne problem koji treba rješavati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi