Odvodnja oborinskih voda na mostovima (Video)

25.06.2020 09:12:44
Odvodnja oborinskih voda na mostovima (Video)

​Visoki zahtjevi kod sistema odvodnjavanja mostova postavljeni su zbog velike sigurnosti prometa i da se zaštiti skupa infrastruktura.

 

ACO Bosna i Hercegovina nudi inovativna rješenja za odvodnju mostova. Visoki zahtjevi kod sistema odvodnjavanja mostova postavljeni su zbog velike sigurnosti prometa i da se zaštiti skupa infrastruktura. Sistemi odvodnjavanja mostova takođe moraju zadovoljavati specijalne zahtjeve mosnih konstrukcija: prilagođenost mostovima od armiranog betona ili zahtjevima posebnih konstrukcijskih mjera (uz poštivanje pomicanja konstrukcije velikih čeličnih mostova usljed dilatacija).

Šta treba razmotriti?

Izlijevanje opasnih materija

Prilikom izlijevanja opasnih materija na mostu, dolazi do oštećenja kolektorskog sistema i dospijevanja ovih materija u zemlju i vodotok ispod mosta. To dovodi do zagađenja podzemnih voda i okolne životne sredine.

Vodonepropusna instalacija

Narušavanje veze između elemenata za odvodnju i hidroizolacije, dovodi do procurivanja i korozije, čime je mostovska konstrukcija ugrožena i podložna čestim remontima. Zbog toga je za odvodnjavanje mostova neophodno predvidjeti elemente koji su specijalno dizajnirani za kvalitetan spoj sa hidroizolacijom.

Opterećenje konstrukcije

Efikasni elementi za odvodnju doprinose brzom evakuisanju atmosferskih voda sa kolovozne konstrukcije, čime se statički rasterećuje konstrukcija mosta. Sprječavanje zadržavanja vode na kolovozu eliminiše njeno prodiranje u konstruktivne elemente i produžava trajnost i životni vijek mosta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina