Ugrađeno ACO Powerlift C prepumpno okno na autobusnoj stanici u Bijeljini (Foto)

19.11.2020 13:52:13

Korištenjem prepumpnog okna, visina kanalizacije objekta ili zemljišta se podiže iznad maksimalnog nivoa koji može doseći gradski kolektor na koji je priključena.

Jednostavna ugradnja ACO Powerlift C prepumpnog okna na novoj autobusnoj stanici u Bijeljini.

Prepumpno okno se na gradilište isporučuje potpuno montirano čime se štedi na vremenu potrebnom za ugradnju.

Konkretno na projektu firme Buk Promet iz Bijeljine, gdje je projektant bio Aleksandar Pljevaljčić kompanija ACO d.o.o. Sarajevo proizvela je i isporučila opremu a kompleta ugradnja je trajala manje od sat vremena.

Korištenjem prepumpnog okna, visina kanalizacije objekta ili zemljišta se podiže iznad maksimalnog nivoa koji može doseći gradski kolektor na koji je priključena. Ovo čini povrat vode nemogućim - pumpna stanica garantuje 100% zaštitu od povrata, čak i prilikom izlijevanja kanalizacije. ACO prepumpna okna sadrže prava rješenja za svaki slučaj i izrađena su da obezbjede pouzdano i ekonomično podizanje vode u domaćinstvima, javnim i industrijskim objektima. Prepumpno okno isporučuje se na gradilište potpuno montirano. Veličina šahta i tip pumpe zavise od količine otpadne vode i lokalnih uslova.

Sve češće se dešavaju štete na objektima i okolišu

Institut Max Planck za meteorologiju detektovao je uvećano povećanje plavljenja od polovine 1970-ih. Za vrijeme iznenadnih, jakih padavina postoji rizik od zagušenja kanalizacijske mreže jer je u većini slučajeva projektovana na prosječnu količinu padavina. Kada se njen kapacitet iscrpi, otpadna voda se ponaša po principu spojenih posuda i vraća se nazad u objekte. Da bi se ovo spriječilo, kućne instalacije ispod zone povrata moraju se zaštititi.

Muče nas jake padavine sve češće i zato moramo biti naoružani i spremni da izbjegnemo neugodnosti i invaziju vlage u našim podrumima. Stara i neadekvatna kanalizaciona mreža se mora pregledati. Prije daljeg zatvaranja zona, ekspert mora provjeriti da li se tu može napraviti adekvatna odvodnja. Niža potrošnja vode kući na poslu može napraviti probleme pri uklanjanju otpadne vode za vrijeme sušnog vremena i zahtijeva reorganizaciju ispuštanja.

Loše projektovan sistem odvodnje u kombinaciji sa neadekvatnim održavanjem ili neispravno ugrađenim komponentama mogu prouzročiti skupa oštećenja vlasnicima objekta. A također može naškoditi i okolišu. Dodajmo ovom još nepoštivanje standarda i podzakonskih akata vezanih za odvodnju. Ispravan sistem odvodnje, s druge strane, košta samo 5% od ukupnih investicijskih troškova i garantuje 100% zaštitu od povrata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina