Uštedom energije do novog izvora profita

01.09.2018 09:08:28
Uštedom energije do novog izvora profita

Adensa nudi klijentima opcije koje garantuju snižavanje varijabilnim troškova, kroz primjenu i implementaciju EIS sistema za konzervaciju ...

Za firme i vlasnike biznisa, rastući troškovi za električnu energiju smanjuju nivo profita, koji je već umanjen zbog loše ekonomije.

Upravljanje operativnim troškovima je oduvjek bio izazov za menadžere i vlasnike firmi. Oni su suočeni sa teškim zahtjevima za smanjenje troškova, donose odluke za smanjenje proizvodnje, forsiranom otpuštanju zaposlenih i ukoliko troškovi nadilaze prihode dolazi do zatvaranja firmi i biznisa.

Ali uvijek postoje načini da se snize troškovi bez pomenutih drastičnih mjera i bez negativnog uticaja na operacije biznisa.

Adensa d.o.o. Sarajevo je firma koja nudi klijentima opcije koje garantuju snižavanje varijabilnim troškova, kroz primjenu i implementaciju EIS sistema za konzervaciju električne energije, koji garantovano snižavaju potrošnju energije i vrlo efikasno podižu kvalitet energije u vašem sistemu i postižu visok nivo energetske efikasnosti.

Energetska efikasnost je toliko isplativa, tako ekonomična i korisna za reduciranje potrošnje energije i zaštitu okoline, da to treba da bude jedan od prioritetnih ciljeva, kojem kompanije trebaju težiti, kada žele da reduciraju troškove energije i žele da postanu "green kompanije".

Adensa d.o.o nudi industrijskom i komercijalnom sektoru neuobičajenu vrijednu propoziciju:

1. Ako oni investiraju u jednostavne moderne tehnologije, koje mogu reducirati račune za električnu energiju od 10-30%, mi garantujemo uštedu, uključujući i specificiran povrat investicije, koji može biti između 30-50% (2-3) godine. Garancije su poduprte sa osiguranjem potpisanim od Lloyd's osiguravajuće kompanije. Ukoliko se bilo koja obećana cifra ne ostvari u ugovorenom vremenu, klijent će biti kompenziran. To jasno dokazuje da klijent, ulažući u ovakav projekat, nema nikakav finansijski rizik.

Vrijedno je napomenuti da je ovaj projekat finansijski vrlo atraktivan. Postizanjem energetske efikasnosti, klijent otplaćuje investiciju iz ostvarenih ušteda, koristeći lizing aranžman kod svoje banke i to u roku od 2-3 godine. To znači da banka plaća projekat odmah, a klijent ugodno vraća mjesečne rate koje su manje iii jednake mjesečnoj uštedi na računima za struju (Po sistemu "plati koliko ustediš"). Nakon otplate investicije, ostvarena ušteda ide na povećanje profita firme, slijedećih 20+ godina.

2. Druga finasijska pogodnost kao rezultat energetske efikasnosti je veći kvalitet energije kojom se snabjevaju potrošači u objektu. Posljedica ovog je miran rad sistema bez prekida i gubitaka energije koji se pretvaraju u toplotu, a koja negativno utiče na životni vijek potrošaca. lz toga proizlazi da se smanjuje broj kvarova na potrošacima, broj prekida pogona ili servisa, broj intervencija održavanja, smanjuju se potrebe za kupovinom djelova za zamjenu, produžava se život potrošačima i smanjuje potreba za njihovom zamjenom. Sve to zajedno, značajno utiče na smanjenje operativnih troškova i samim tim na povećanje profita.

3. Treća finansijska pogodnost je da se smanjenjem potrošnje energije oslobađa novi rezervni energetski kapacitet u objektu, tako da se mogu priključiti novi potrošači, uređaji ili mašine bez ulaganja u nove transformatore i kablove, što bi bilo neophodno da nema rezervnog kapaciteta.

4. Četvrta pogodnost je prodaja ostvarenih ugljen-diksid kredita koji su ekvivalent uštedi energije, na razvijenom trzištu EU. Firme koje ne mogu smanjiti emisiju CO2 ili nemaju interes da to učine, moraju na tržištu kupiti karbon kredite kako bi kompenzirale neispunjenje ciljeva smanjenja emisije koje su im zadale regulatorne agencije njihovih zemalja. EIS priprema kompletnu dokumentaciju za certifikaciju karbon kredita i tako olakšava posao klijentu. Cijena po karbon kreditu se kreće od 10 - 13 Eura pa se i na taj način uvećava profit kompanije i raste njena vrijednost.

lz svega gore navedenog jasno je da se radi o vrlo atraktivnom finansijskom projektu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika