Adensa: Mjere za poboljšanje kvaliteta električne energije

05.09.2018 12:53:22

Električna energija se smatrala kvalitetnom, kada je broj prekida u određenim vremenski intervalima bio relativno mali...

Veoma važna uloga kvaliteta električne energije

Pojam kvaliteta električne energije je ranije definisan kao neprekidno snabdjevanje naponom. Električna energija se smatrala kvalitetnom, kada je broj prekida u određenim vremenski intervalima bio relativno mali, ili kada prekida napajanja uopće nije bilo.

Međutim  danas, upotrebom potrošača kao što su nelinearni tereti , mikro procesori , kompjuteri , logički sklopovi itd , dolazi do poremećaja struje , napona I frekvencije, kada I pored neprekidnog napajanja, nastaju velike poteškoće  u korištenju opreme I potršača , a u exstremnim slučajevima I do prekida pogona.

Nizak nivo kvaliteta električne energije je veoma skup jer uzrokuje problema na motorima, pogonima, osvjetljenju i IT mrežama. Mnogi korisnici potcjenjuju uticaj lošeg kvaliteta energije, što dovodi do neplaniranih kvarova, gubitaka proizvodnje, porasta troškova održavanja,   i kraćeg radnog vjeka potrošača, kao I gubitka podataka . Ovim nastaju značajni gubici u proizvodnji. Pored toga troši se više energije nego što je potrebno da bi se obavio određeni rad, što direktno utiče na visinu računa za električnu energiju, koji se plačaju distribuciji.

 Danas se smatra da je kvalitetna električne energije ona koja omogućava da  prilikom njenog korištenja u mreži svi potrošači normalno, sigurno I pouzdano rade.  

Novi standard IEC-61000-4-30 Class A definira metode mjerenja  kvaliteta energije za svaki parameter, kako bi se dobili pouzdani, ponovljivi I usporedni rezultati. Dodatno se preciziraju tačnost, pojasni opseg I minimalni skup parametara. To je regulisano normom EN 50 160

Parametri koji se mjere:

  • Frekvencija                                       
  • Amplituda Napona
  • Kolebanje napona(flikeri)
  • Harmonici I interharmonici
  • Porasti I propadi napona
  • Prekidi
  • Nesimetrija napona

Mjere na poboljšanju kvaliteta električne energije I sprečavanju problema u mreži prije nego oni nastanu :

1.Veoma je važno I neophodno je  da sve proizvodne firme uvedu u praksu obavezno  mjerenje kvaliteta električne energije u određenim vremenskim intervalima,

Mjerenja se vrše putem savremenih pokretnih analizatora kvaliteta električne  energije koji mjere mnogo parametara u isto vrijeme I snimaju I grafički pokazuju sve parametre koji mogu biti kritični za normalan rad  distributivnog sistema I daju kompletnu sliku zdravlja elektro energetskog sistema(slično kao što vam daju MRI ili CT snimci kod provjere zdravlja ljudi) Mjerenje vam omogućava brzi uvid u trendove napona,struje, frekvencije, visih harmonika I flikera u sve tri faze I neutralnom vodiću.

Top klasa u analizatorima mjerenja kvaliteta električne energije je Fluke 435 II koji automatski kalkulise gubitke energije ,dajući specifičan uvid u količinu gubitaka u dolarima  vezano za efektivnu energiju sa lošim kvalitetom parametara kao što su reaktivna energija, disbalans faza, poremečaji ili struja kroz nulti provodnik.

Unošenjem dužine I dijametra kablova instaliranih u sistemu, može se kalkulisati gubitak koji nastaje zbog loše odabranih veličina provodnika pri projektovanju.

2.Kada se jednom konstatoje I definiše problem I njegov uzrok, potrebno ga je spriječiti ili eliminisati  I obezbjediti da se on ubuduće ne ponavlja.

Adensa d.o.o Sarajevo je u mogućnosti da izvrši mjerenje, predlozi riješenje problema da poduzme akcije na njegovom eliminisanju I sprečavanju , isporuci I instalira adekvatnu opremu , da izvrši verifikaciju uspješnosti svoga rada I da za to izda garanciju.

Kupac ima samo jednog kontraktora koji mu isporučuje turn-key projekat.

Više možete vidjeti na www.adensa.ba

Za svaki pojedini objekat dizajnira se unikatan system  za konzervaciju odnosno uštedu energije na bazi proizvoda I tehnologija našeg partnera iz USA . To je Energy Integrated Solutions iz Atlante , Georgia ,jedan od svjetskih lidera u ovoj oblasti.

Za svaki instalirani system EIS izdaje garanciju koja je osigurana kod jedne od  "A" klas osiguravajuće kuće , a to je  trenutno Lloyd’s insurance. Garancija se odnosi na nivo ustede(%) I period povrata ulaganja. (12-36 mjeseci) .

Ulaganje se vraća iz ušteda na računima za električnu energiju. Životni vijek sistema je 20+ godina  bez angažovanja vašeg osoblja na održavanju I upravljanju. Sistem je pasivan I nema nikakvog uticaja na opremu I operacije u pogonu. Znači da će se ovaj sistem otplatiti devet do  deset puta za vrijeme njegovog zivotnog vjeka.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika