Dekompresija kičme-kompjuterski kontrolirano istezanje

01.12.2016 12:19:59

Dekompresijska terapija je kompjuterski kontrolisana da bi stvarala negativni pritisak (vakum efekat) unutar spinalnih diskova.

Dekompresijska terapija kičme (DTK) je najefektivnija konzerativna terapija današnjice kod liječenja diskus hernija i degenerativnih spinalnih diskova, i koja sprječava operaciju u oko 80% slučajeva kod pacijenata koji bi inače otišli na operaciju. Sama operacija ima efekat u manje od 50% slučajeva.

Dekompresijska terapija je kompjuterski kontrolisana da bi stvarala negativni pritisak (vakum efekat) unutar spinalnih diskova.

Stvaranje negativnog pritiska podstiče protok hranljivih materija i kiseonika unutar diskova iz susjednih pršljenova, što omogućava regeneraciju diska.

Dekompresijska terapija kičme takođe može vratiti diskus herniju nazad na svoje mjesto što, zajedno sa povećanom ishranom diska, može obnoviti visinu i inegritet oštećenog diska.Tokom  dekompresijske terapije pacijent leži udobno na specijalnom stolu. Za terapiju lumbalne kičme kajiševi su postavljeni oko struka i rebara za stabilizaciju pacijenta, i oko članaka za trakciju. Za terapiju cervikalne kičme, glava pacijenta je stabilizovana posebnim jastučićima ispod baze lobanje, a kajiševi postavljeni ispod lobanje i brade, i oko struka.

Dekompresijska terapija za lumbalni dio kičme generalno traje 10-30 minuta po terapiji. Dekompresivna snaga zavisi od starosti pacijenta, vrste stanja i od toga koliko je stanje akutno. Za mlađe i više akutne pacijente se koristi dekompresija sa manje snage.

Dekompresijska terapija za cervikalni dio kičme obično traje oko 15 minuta.

Dekompresijska terapija kičme (DTK) primjenjuje se kod: hernija diska, bolova i trnjenja u rukama i nogama ; bolova u vratu i donjem dijelu leđa; skolioza; glavobolja i vrtoglavica i sl.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle