Cambridge English međunarodni ispiti za djecu od 6 do 12 godina

21.07.2022 15:23:11
Cambridge English međunarodni ispiti za djecu

Pomozite svom djetetu da razvije vještine korištenja engleskog jezika u stvarnom životu

Cambridge English jezički testovi za djecu – testovi osmišljeni kao motivacija i ohrabrenje, umjesto stresa

Cambridge English kvalifikacije za mlađe učenike Cambridge English: Young Learners razvijene su posebno za djecu od 6 do 12 godina. Postoje tri nivoa, koji se nazivaju Starters (početnici pre-A1), A1 Movers i A2 Flyers, a svaki nivo se sastoji od tri komponente koje testiraju različite jezičke vještine: slušanje, čitanje i pisanje i govor. Testovi su osmišljeni tako da učenje engleskog jezika učine zabavnim i ugodnim, a djeci i njihovim porodicama daju priliku da proslave svoja postignuća iz engleskog jezika i krunišu svoje znanje najvrijednijom međunarodnom diplomom. Iz tog razloga, na testovima se koriste aktivnosti prilagođene uzrastu i živopisne slike, a svi kandidati dobijaju potvrdu o uspjehu u obliku od jednog do pet štitova za svaku komponentu ispita.

Testovi koji odgovaraju ciljevima učenika

Djeca koja se pripremaju za Cambridge ispite sama uočavaju da su pre-A1 Starters, A1 Movers i A2 Flyers  povezani s njihovim ciljevima u životu. Većina mladih učenika svjesna je da će im učenje engleskog biti korisno kada „nauče nove stvari“, za studiranje u inostranstvu ili za poboljšanje izgleda za posao. Nastavnici takođe prepoznaju da je postavljanje testova kao ciljeva učenja veoma motivirajuće za učenike jer im daju cilj na kojem rade. Ovo povećanje motivacije se takođe primjećuje u ponašanju u učionici – nastavnici navode da su djeca postala pozitivnija u pogledu učenja engleskog, radila su više i obraćala više pažnje nakon što su uvedene Cambridge kvalifikacije iz engleskog jezika i za mlađe učenike. 

Podučavanje svih pet jezičkih vještina

Zajednički evropski referentni okvir (CEFR), koji je razvilo Vijeće Evrope, skup je kriterija za ocjenjivanje jezičkih kompetencija iz drugog ili stranog jezika. U CEFR-u, jezička sposobnost uključuje pet vještina: čitanje, pisanje i slušanje, kao i govornu produkciju i interakciju. Cambridge testovi procjenjuju svih ovih pet vještina. Studije uticaja Cambridge English ispita na učenje engleskog jezika sugerišu da uvođenje testova podstiče nastavnike da se usredsrede na svih pet vještina, a nastavnici i škole smatraju da su testovi uravnoteženi i potpuni.

Pomažemo djeci da upoznaju svoje snage i slabosti

Sposobnosti učenika mogu varirati u odnosu na pet vještina. Na primjer, učenik može biti jak u slušanju i govoru, ali slabiji u čitanju i pisanju. Jedna od prednosti pre-A1 Starters, A1 Movers i A2 Flyers je to što se učinak na svakom dijelu testa (slušanje, čitanje i pisanje, govor) ocjenjuje zasebno. Kandidati dobijaju do pet 'štitova' za svoj uspjeh na svakom dijelu zasebno.

Istraživanja u obrazovnoj psihologiji pokazuju da je povratna informacija najefikasnija kada se odnosi na specifične zadatke i fokusira se na to kako poboljšati učinak. Isto tako, istraživanje Cambridge univerziteta je pokazalo da uvođenje Cambridge English: Young Learners jasno pokazuje snage i slabosti učenika na konkretne načine koji pomažu nastavnicima i učenicima da znaju na šta se treba fokusirati. Na primjer, nastavnici koriste performanse na praktičnim testovima i vježbama koje su slične onima pre-A1 Starters, A1 Movers i A2 Flyers kako bi učenicima pružili detaljnije povratne informacije. Štaviše, škole su izvijestile da učenici koriste povratne informacije iz testova i vježbanja kako bi se fokusirali na poboljšanje područja u kojima su slabi. Učenici vide određene probleme i žele ih riješiti, mnogo su svjesniji svojih snaga i slabosti nego što su bili prije ispita.

Konačno, svijest roditelja o testovima doprinosi učenju i motivaciji jer su porodice veoma važne u životima  djece. Škole navode da su, kao rezultat usvajanja Cambridge English: Young Learners roditelji svjesniji prednosti i slabosti svoje djece, jer škole koriste rezultate testova kako bi povećale komunikaciju s roditeljima o napretku njihove djece.

Testovi u skladu sa kognitivnim razvojem djece

Mlađi učenici značajno se razlikuju od odraslih po tome kako razmišljaju i uče. Na primjer, kapacitet i obrada pamćenja djece su ograničeniji nego kod odraslih. Djeca nemaju zrele sposobnosti rasuđivanja i manje su sposobna da donose zaključke od odraslih. Takođe su većim dijelom nesvjesni vlastitog učenja, što je važno za obradu informacija, strateško djelovanje i efikasno donošenje odluka. Teorija uma male djece (tj. svijest da se tuđe perspektive mogu razlikovati od njihovih) također se razvija. Oni također imaju ograničenije opće znanje i iskustvo od odraslih. Ono što je važno, poznavanje prvog jezika mlađih učenika i interakcijske vještine također nisu u potpunosti razvijene. Testovi za djecu moraju uzeti u obzir sve ove faktore.

Pre-A1 Starters, A1 Movers i A2 Flyers prilagođeni su svojoj publici na brojne načine:

  • Vizuelni znakovi i šarene ilustracije koriste se tokom testova.
  • Zahtjevi za čitanje i pisanje su smanjeni.
  • Testovi slušanja koriste vizuelna pitanja višestrukog izbora i materijal koji je prikladan starosnoj grupi.
  • Teme uključuju sadržaje koji su poznati mladim učenicima, kao što su svakodnevni predmeti, životinje, hrana.
  • Govorni testovi uključuju jednostavne razgovore, direktna pitanja i ne koriste upareni format s obzirom na ograničene interakcijske vještine djece.

Scaffolding (tj. podrška koja pomaže učeniku da uspije u zadatku) je dizajnirana u testne zadatke, s jasnim progresijom u svakoj vještini od kontroliranih zadataka / pitanja do onih s otvorenijim. Uz to, upiti ispitivača za govor progresivno pružaju više podrške kandidatima kojima je potrebna podrška u specifičnim zadacima govora. Ovaj fleksibilan i prilagodljiv pristup, koji je dio testova govora licem u lice, važan je za djecu jer često još uvijek nemaju potpuno razvijeno strateško razmišljanje i socijalne vještine, te omogućava i jačim i slabijim kandidatima da pokažu svoje vještine engleskog jezika.

U konačnici, i roditelji i djeca cijene Cambridge English: Young Learners testove kao odličan uvod koji pomaže u pripremi učenika za polaganje težih ispita u budućnosti i kao pripremu za predstojeće akademske i poslovne izazove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje