Dezinsekcija stršljena je najrizičnija intervencija iz sektora dezinsekcije

23.08.2022 07:50:41
Sanitacija doo Dezinsekcija stršljena

Dezinsekcija stršljena je najrizičnija intervencija iz sektora dezinsekcije. Ubodi stršljena mnogo su opasniji od uboda osa ili pčela.

Dezinsekcija stršljena

Dezinsekcija stršljena je najrizičnija intervencija iz sektora dezinsekcije. Ubodi stršljena mnogo su opasniji od uboda osa ili pčela. Kroz kontakt s kožom, oni u tijelo ubrizgavaju određene doze otrova. U rijetkim slučajevima, alergijska reakcija na kukca može biti fatalna.

Karakteristike stršljena

Ose prave gnijezdo veličine pet ili šest pa do dvadesetak centimetara, dok je kod stršljena to gnijezdo nekada veliko kao fudbalska lopta. Stršljen za razliku od pčela leti i lovi ne samo po danu već i za vrijeme vedrih noći, osobito ukoliko su toplije. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 – 2 km od gnijezda. U drugoj polovici avgusta kolonija stršljena je na vrhuncu. Ogroman broj je letačica, a još veće je  gnijezdo. U tako velikom  broju odraslih stršljena ima i dosta "ratnika", opskrbljenih snažnim otrovom, koji, ako se ne pazi, mogu biti izuzetno opasni. Na ulazu u gnijezdo 24 sata dežura stražar i ako primijeti nešto sumnjivo u blizini legla odmah izlijeće i diže uzbunu. Ako smo ga mi izazvali i ako smo se nakon njegovog izletanja uplašili te počeli mahati rukama i nogama, možemo isprovocirati napad zajednice.

Ubadaju po nekoliko puta glatkim žalcem koji ne ostaje u mjestu uboda na koži. Žalac je deblji i duži,puno dublje  prodre u kožu i jače boli i snažno otiče. Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Zamijetite li gnijezdo ili možda kojeg stršljena u letu, ne približavajte mu se već se što prije udaljite. Ubod stršljena može biti smrtonosan.

Alergijska reakcija najveća je opasnost i ubod u vrat, lice, jezik. Tada može doći do takozvanog Quinkeova edema (zatvaranja dušnika,gušenja i opasnosti po život).

Dezinsekcija stršljena

Borba sa ovako opasnim neprijateljem treba da bude dobro isplanirana. Dezinsekciju stršljena trebali bi obaviti stručni timovi. Najbolje je gnijezdo u potpunosti ukloniti, čime zajednica ne može da se obnovi. To je moguće izvesti jedino sa dobrom opremon, višestruko jačom od klasične pčelarske.

Stručni timovi najprije lociraju gnijezdo stršljena, zatim uništavaju otkriveno gnijezdo stršljena, te ga po mogućnosti sastružu od podloge i nose sa sobom, što nije uvijek moguće. Većinom je tu problem riješen, no uvijek se može desiti da se pojavi neki zalutali stršljen koji pokušava da se vrati u sad već uklonjeno gnijezdo. Tada je zbunjen i nakon par sati odustaje. Odlazi i najvjerojatnije ugiba bez sigurnosti kolonije.

Nipošto se ne smije prilaziti  neopremljen, nikako paliti gnijezdo, jer postoji opasnost od požara.

Kako se ne biste bespotrebno izlagali opasnosti da vas ose ili stršljeni napadnu prilikom njihovog suzbijanja, kontaktirajte Sanitacija d.o.o. Sarajevo kako bi vam pomogli da se na što sigurniji i bezopasniji način riješite problema.

Stručni timovi Sanitacije d.o.o. spremni su intervenisati odmah po vašem pozivu i izvršiti tražene radove. Dezinsekciju žohara Sanitacija d.o.o. vrši kvalitetno i brzo i provjerenim metodama.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili vam treba savjet nazovite nas na dežurni broj telefona +387 33 651 520, napišite poruku ovdje, pošaljite mail na sanitsar@lol.ba ili pošaljite poruku na Facebook stranici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija