Stručnjaci za štetočine

Zašto vam je potrebna profesionalna pomoć za uklanjanje osinjaka?

04.05.2023 12:33:08
Sanitacija uklanjanje osinjaka

Osnovni razlog zašto vam je potrebna profesionalna pomoć kod uklanjanja gnijezda osa je opasnost od uboda.

Uništavanje osinjaka je jedna od najrizičnijih intervencija u dezinsekciji. Jedina teža intervencija jeste uklanjanje stršljena. U slučaju da se osa oseti ugroženom ona napada i podstiče ostatak osinjaka na isto. Zbog toga taj posao treba prepustiti stručnim licima.

Kod većine ljudi ubod ose uzrokuje bol i crvenilo, a u pojedinim slučajevima može doći i do naticanja. Malo je onih koji znaju da su alergični na ubod ovih insekata i zbog toga smo svi u opasnosti kada je reč o ubodu ose ili stršljena ili o ubodu pčele.  Za ljude s alergijama opasni su ubodi u mekše dijelove tijela ili predio glave, ponajprije u vrat i usnu šupljinu, kad zbog naticanja može doći do otežanog disanja. U takvim slučajevima može uslijediti i teža slabost, a potrebno je i liječenje u bolnici.

Vrste i karakteristike osa

U našim krajevima najpoznatije vrste su obična osa, njemačka osa, galska osa i šumska osa. Tipična mjesta gniježđenja osa su zaštićena mjesta na stablima i u grmlju, u kutijama za roletne, na tavanima, ispod balkona, čak i u samoj kući, stanu ili vikendici ukoliko vlasnici nisu često prisutni. Ose čak znaju da naprave gnijezdo ili osinjak i u zemlji a neretko i u dimnjaku.

Ose su hladnokrvne životinje, zato visoka temperatura i vlaga u zraku dodatno povećavaju njihovu aktivnost, a time i agresivnost. Kad se osjećaju ugroženima ili kad bodu, ispuštaju posebne hormone koji povećavaju agresivnost drugih osa u blizini. Ose uglavnom imaju 4 krila i žalac kojim za razliku od pčela mogu ubosti više puta.

Uništavanje osinjaka

Uništavanje osinjaka bi trebali izvoditi  stručnjaci za štetočine koji znaju kako pravilno baratati osama i  koji imaju sve potrebne proizvode za kontrolu osa. Stručni timovi će pregledati područje najezde i odrediti vrstu osa, moguće opcije za suzbijanje te vrste i sva moguća mjesta gniježđenja u vašem domu ili oko njega. Uzimajući u obzir prikupljene informacije, stručnjaci će odlučiti koji je najučinkovitiji način da se riješite osa na vašem prostoru. Nakon lociranja osinjaka (ukoliko se nađe) nastupa prskanje,špricanje osa ili zamagljivanje otopinom insekticida s jakim trenutnim djelovanjem. Prilikom toga gleda se da se usmrte sve ose, a osinjak se zajedno sa uginulim osama uklanja.

Ukoliko je osinjak nemoguće pronaći, dezinsekciju osa obavljamo postavljanjem sirupastih ili octenih lovki koje love ose i usmrćuju ih svojom sadržinom u kojem se nalazi sredstvo protiv osa.

Uništavanje osa treba biti ciljano i ograničeno kako ne bismo na bilo koji način usmrtili korisnu a sličnu neciljanu vrstu pčele ili bumbare. Istrebljivanje osa, uklanjanje osa ili otklanjanje osa iako dobro zvuči nije moguće a čak nije ni poželjno jer i one obavljaju korisnu funkciju u prirodi pa i oprašivanje kada lete na cvijet.

Stručni timovi Sanitacija d.o.o. Sarajevo će vas informisati o mjerama sprječavanja najezde kako ose ne bi u budućnosti opet izgradile gnijezdo na vašem prostoru.

Osnovni razlog zašto vam je potrebna profesionalna pomoć kod uklanjanja gnijezda osa je opasnost od uboda. Naime, kada se ose osjete ugrožene, postaju vrlo agresivne, te postoji vrlo velika mogućnost višestrukih uboda koji mogu dovesti do fatalnog ishoda.

Dostupnost gnijezda je jedan od problema zbog kojih se ne biste trebali sami upuštati u borbu s osama. Zbog ovog, ali i brojnih drugih razloga kao primjerice nestručno uklanjanje gnijezda, nedostatna zaštitna odjeća i obuća, neučinkovitost dostupnih preparata i sl., nikada ne uklanjajte sami osinjak već taj posao prepustite stručnjacima. Imajte uvijek na umu da ose kada osjete opasnost postaju vrlo agresivne, okupe se u jata koja mogu brojati i do nekoliko tisuća jedinki te složno brane svoje gnijezdo i potomstvo.

Kako se ne biste bespotrebno izlagali opasnosti da vas ose ili stršljeni napadnu prilikom njihovog suzbijanja, kontaktirajte nas kako bi smo vam pomogli da se na što sigurniji i bezopasniji način riješite problema.

Stručni timovi Sanitacije d.o.o. spremni su intervenisati odmah po vašem pozivu i izvršiti tražene radove. Uklanjaju osinjake kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili vam treba savjet nazovite na dežurni broj telefona +387 33 651 520 ili pošaljite mail na sanitsar@lol.ba

Sanitacija Sarajevo 60 godina brine o zdravlju građana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija