Obilježavanje pasa i mačaka mikročipom

22.09.2020 08:42:57
Obilježavanje pasa i mačaka mikročipom

Mikročipovanje ubrzava identifikaciju i brzo pronalaženje ljubimaca

Obilježavanje pasa i mačaka mikročipom podrazumjeva aplikaciju trajnog implanta pod kožu u predjelu lijeve strane vrata. Veterinarska ambulanta Mim Coop Banja Luka vrši intervenciju mikročipovanje, a sama intervencija je kratkotrajna, gotovo bezbolna i potpuno u skladu sa principima dobrobiti životinja. Ovaj vid obilježavanja je zakonski obavezan za sve vlasnike pasa i mačaka u BIH.

U slučaju da se ljubimac izgubi, a ako je čipovan, olakšava se njegova identifikacija i brzo pronalaženje vlasnika.

 

Svake godine u svijetu, u državnim i privatnim skloništima i azilima bude uspavano preko 5 miliona mačaka i pasa. Ta sumorna brojka u zavisnosti od države varira između 30 i 50% od ukupnog broja životinja koje dospiju u azile. I sami možete pretpostaviti da je među tim brojnim nesretnim životinjama veliki broj vlasničkih kućnih ljubimaca koji su se izgubili ili pobjegli. Mikročip u ovom slučaju bukvalno može predstavljati razliku između života i smrti.

U velikim prirodnim katastrofama iz prethodnih godina, hiljade kućnih ljubimaca su bili odvojeni od svojih vlasnika. Ovakve situacije samo naglašavaju potrebu i važnost trajnog identifikacionog sistema koji omogućava spajanje razdvojenih vlasnika i ljubimaca. Mikročip implanti su jedno od rešenja.

Pored danas zastarjelih metoda tetoviranja i označavanja markicama, mikročipovi predstavljaju daleko pouzdaniju i trajniju identifikaciju za kućne ljubimce. Takođe, kradljivci pasa lako mogu ukloniti markice i pločice sa podacima, ali uklanjanje mikročipa ipak zahteva ozbiljnu hiruršku intervenciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija