Budite pokretač promjena - udružite se i pomozite zajednici u kojoj živite!

26.01.2021 13:26:11
fondacija našeg kraja

Lokalne fondacije spajaju ljude koji imaju ideje sa onima koji imaju sredstva da ih sprovedu u djelo, i jedne i druge pritom pronalazeći na nivou lokalne zajednice – u jednom gradu, opštini, kantonu ili regionu.

Početkom decembra 2020. godine Trag fondacija je u partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice, Fondacijom Mozaik, Mrežom za izgradnju mira i Fondacijom Hastor, pokrenula konkurs za program "FONDACIJA NAŠEG KRAJA – ZAJEDNICA SE PITA!" u Bosni i Hercegovini.

Cilj programa jeste da podstakne neformalne grupe od tri ili više pojedinaca koji žive u istom kraju da zajedno uspostave lokalnu fondaciju, kroz čiji rad bi se značajno unaprijedio život u sredini u kojoj fondacija djeluje.

Lokalne fondacije spajaju ljude koji imaju ideje sa onima koji imaju sredstva da ih sprovedu u djelo, i jedne i druge pritom pronalazeći na nivou lokalne zajednice – u jednom gradu, opštini, kantonu ili regionu. One podržavaju inicijative sugrađana za rješavanje najraznovrsnijih lokalnih pitanja, poput poboljšanja životne sredine, infrastrukture i revitalizacije javnih prostora, pitanja kulturnih i sportskih sadržaja i podrške ranjivim sugrađanima, a novac za tu podršku pribavljaju u istoj toj zajednici. Glavna odlika lokalne fondacije jeste da su i sredstva i ciljevi lokalni, i upravo u tome leži njena snaga.

U svijetu trenutno postoji više od 2.000 lokalnih fondacija, od kojih se dvije nalaze u Bosni i Hercegovini, u Tuzli i Gradačcu. Fondacija tuzlanske zajednice je bila vrlo aktivna oko prikupljanja neophodne opreme za medicinske radnike, sredstava za online školovanje socijalno ugroženih đaka i drugih potrepština za porodice koje su se našle na rubu egzistencije sa početkom pandemije. I u susjednoj Srbiji ima nekoliko vrlo istrajnih fondacija, a upravo je ovaj program koji je pokrenut u toj zemlji 2020. godine iznjedrio još četiri koje su u fazi formiranja. Tako je na primjer Fondacija Front iz Novog Pazara razvila tokom stanja pandemije online platformu koja koordiniše donatore oko prioritetnih potreba zajednice. Kroz ovu platformu je, u veoma kratkom roku, regrutovano preko 100 volontera i prikupljeno 80.000 eura koji su brzo usmjereni na rješavanje urgentnih pitanja.

Ukoliko dolazite iz sredine u kojoj ne postoji lokalna fondacija a uočili ste probleme ili situacije kojima treba rješenje, imate motivaciju i potencijal da zajedno sa bar još dvoje istomišljenika radite na rješenju tih problema, program "Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!" je prilika za vas!

Za početak je potrebno da se popunjavanjem formulara na linku ovdje prijavite se na konkurs koji je otvoren do 29.01.2021. do 17.00 sati.

Onima koji budu odabrani, Trag fondacija će od samog početka pružati informacije, mentorstvo, podršku u vidu novčanih sredstava, kao i relevantnih poznanstava. U prvih 12 do 18 mjeseci, uz mentorsku podršku, sve grupe će imati zadatak da u svojoj zajednici prikupe početna sredstva za rad fondacije u ukupnom iznosu od 15.000 eura. Važno je naglasiti kako će se proces prikupljanja novca odvijati etapno i da će Trag fondacija na svakih prikupljenih 3.000 eura iznos udvostručiti.

Svaku grupu koja kroz program "Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!" uspješno preraste u lokalnu fondaciju, Trag fondacija će nastaviti da podržava i u godinama koje dolaze, kroz individualno savjetovanje, finansijsku podršku, organizaciju nacionalnih i regionalnih događaja i povezivanje sa drugim fondacijama i međunarodnim mrežama.

Zapamtite - lokalne fondacije su motori pokretači promjena u lokalnoj sredini i njihova snaga leži upravo u poznavanju prilika i mogućnosti koje lokalna zajednica nudi. Samo uz snagu, povjerenje i motivaciju, udruženi pojedinci mogu podstaći promjene i naći rješenje problema u zajednici. Budite i vi taj pokretač promjena, udruženi djelujte lokalno i pomozite zajednici u kojoj živite!

Trag fondacija vas poziva da u ovom kratkom periodu do zatvaranja konkursa pogledate snimke online događaja "Saznaj zašto lokalna zajednica treba da se pita" i "Iskustva iz regiona" koje je za publiku u Bosni i Hercegovini Trag fondacija organizovala tokom trajanja konkursa.

Više o konkursu saznajte na linku ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo