Fortin d.o.o. Tešanj: Reciklaža sekundarnih sirovina

18.05.2015 14:23:20
Fortin d.o.o. Tešanj: Reciklaža sekundarnih sirovina

Fortin d.o.o. Tešanj je firma specijalizirana za promet i reciklažu metalnog otpada. Firma okuplja kvalifikovan i kompetentan tim te najsavremeniju tehnologiju iz oblasti prometa i reciklaže sekundarnih sirovina.

Fortin d.o.o. Tešanj je firma specijalizirana za promet i reciklažu metalnog otpada. Firma okuplja kvalifikovan i kompetentan tim te najsavremeniju tehnologiju iz oblasti prometa i reciklaže sekundarnih sirovina. Sa velikim brojem uspješno završenih poslova na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i inostranstvu, firma Fortin d.o.o. je izgradila prepoznatljiv i pouzdan brend.

Konstantnim ulaganjem u razvoj i istraživanje, Fortin d.o.o. nastoji pratiti zadnje svjetske trendove i maksimalno udovoljiti potrebama klijenata.

Misija firme Fortin d.o.o. Tešanj je da kreira novi lanac vrijednosti koji se temelji na efikasnijoj upotrebi sirovina u procesu industrijske proizvodnje na prostoru Bosne i Hercegovine.

Reciklaža je proces izdvajanja materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje u iste ili slične svrhe. Proces uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorišćenih stvari i materijala. Važno je odvojiti otpad prema vrsti jer se mnoge otpadne materije mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene.

Bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti sistem upravljanja otpadom.

Reciklaža ima tri osnovna principa (RRR):

R - reduce - smanjiti

R - reuse - ponovo koristiti

R - recycle - reciklirati.

U pogledu mogućnosti ponovnog iskorišćenja materijali mogu biti:

- reciklabilni - mogu se iskoristiti ponovnim vraćanjem u proces proizvodnje

- nereciklabilni - ne mogu se vratiti u proces proizvodnje i koriste se za dobijanje energije-spaljivanjem ili se na ekološki bezbijedan način skladište.

Gotovo sve može da se reciklira: papir, karton, plastika, staklo, aluminijum, bakar, gvožđe, keramika, elektronski i električni otpad...

Recikliramo jer: - manje se uništava priroda jer reciklažom čuvamo prirodne sirovine, - smanjujemo uticaj otpada na zagađenje vode, vazduha i zemlje, - čuvamo živote i zdravlje biljaka i životinja i svih koje volimo, - smanjujemo količinu energije da bi se nešto proizvelo, - štedimo novac, jer ovim proizvodi pojeftinjuju, - štedimo prostor koji bi bio uništen za deponije otpada, - štedimo prostor u prirodi koji bi bio uništen zbog sirovina, - činimo našu okolinu čistom i lijepom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo