Regionalna kancelarija za bolju saradnju mladih

12.07.2016 13:33:55
Regionalna kancelarija za bolju saradnju mladih

Predstavnik organizacije SOS Dječija sela učestvovao je na "Western Balkans Youth Conference" koja je održana 4. jula u Parizu.

Jedan od zaključaka konferencije bio je i da jaz između obrazovanja, vještina i potreba radnog mjesta mora biti prevaziđen kroz veću podršku obaveznom stažiranju i praksi tokom obrazovanja, a da novi biznisi mladih trebaju biti više pomognuti pristupom finansijama, odnosno startnom kapitalu, te da poduzetništvo mora imati intenzivniju promociju među mladima kao karijerni izbor.

Na konferenciji je predstavljen i koncept rada Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO), koja je zvanično formirana na Samitu lidera Zapadnog Balkana, a u okviru kojeg je održana i konferencija "Western Balkans Youth Conference". Regionalnu kancelariju za saradnju mladih formirat će vlade šest zemalja regiona – BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije, zajedno sa predstavnicima civilnog sektora.

"Aktivnosti ove Kancelarije doprinijet će većoj mobilnosti mladih u regiji i mladi će moći učestvovati u različitim programima i na taj način stjecati vještine potrebne za tržište rada. Do sada su mladi mogli učestvovati na evropskim programima razmjene ali je ograničavajući faktor bilo nepoznavanje engleskog jezika, sada će to biti manji problem.", istakao je Rejan Igor Roić, uposlenik SOS Dječijih sela u BiH i predstavnik nevladinog sektora u Komisiji za koordinaciju pitanja mladih u BiH.

U okviru aktivnosti Regionalne kancelarije zagovarana je mogućnost učestvovanja organizacija i institucija koji se bave socijalnom zaštitom djece i mladih u projektima koje će RYCO finansirati, te će se tako moći učestvovati u svim pozivima za dostavljanje projektnih prijedloga koje Regionalna kancelarija objavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo